investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Uber poprvé vykázal provozní zisk, výhled ale zaostal za konkurencí

05.11.2021

Provozovatel alternativní taxislužby Uber vykázal ve třetím čtvrtletí poprvé v historii provozní zisk...

Provozovatel alternativní taxislužby Uber vykázal ve třetím čtvrtletí poprvé v historii provozní zisk. Činil osm milionů dolarů (175,5 milionu Kč) oproti ztrátě 625 milionů dolarů ve stejném období loni. Americká firma to uvedla ve čtvrtek po skončení burzovního obchodování. Výhled na konec roku ale zaostal za odhady i za konkurenčním Lyftem.

Tržby Uber ve třetím čtvrtletí zvýšil o 72 procent na 4,8 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků oslovených společností Refinitiv, kteří odhadovali tržby 4,4 miliardy dolarů.


Výrazně oživil hlavní obor podnikání, tedy poskytování alternativních taxislužeb, který se během pandemie občas téměř zastavil. Nyní mu rezervace narostly o 67 procent. Nadále se dařilo i donáškové službě Uber Eats.


Uber přesto vykázal čistou ztrátu 2,4 miliardy dolarů. Velký podíl na ní měl pokles hodnoty podílu, který firma vlastní v čínské konkurenční společnosti Didi.


Finanční ředitel Uberu Nelson Chai hovořil v souvislosti s provozním ziskem o "důležitém milníku". Akcie přesto po skončení obchodování oslabily.


Uber očekává, že ve čtvrtém kvartálu se bude upravený zisk pohybovat od 25 do 75 milionů dolarů. Analytici v anketě Refinitiv ho odhadli výrazně výše - na 114 milionů dolarů.


Ve srovnání s rivalem Lyft jsou hospodářské výsledky Uberu zklamáním. Lyft v úterý oznámil svůj druhý čtvrtletní upravený zisk za sebou ve výši 67,3 milionu dolarů. Uvedl také, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává upravený EBITDA (provozní zisk před odpisy) mezi 70 a 75 miliony dolarů. Obě firmy ale opět odmítly sdělit, kdy očekávají, že se dostanou do čistého zisku.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Koncem roku 2017 rozhodl Soudní dvůr Evropské unie, že Uber je přepravní služba. To znamená, že musí žádat o licence a potřebná povolení jako ostatní taxislužby.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top