investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Turecká lira padá do propasti

06.11.2020

Turecký prezident Recep Erdogan řekl, že se jeho země nachází v „ekonomické válce“ proti...

Turecký prezident Recep Erdogan řekl, že se jeho země nachází v „ekonomické válce“ proti „ďáblovu trojúhelníku“. Ten se skládá z úrokových sazeb, směnných kurzů a inflace. Nyní to vypadá, že Turecko svou válku prohrává. Inflace v zemi atakuje hranici 12 procent a turecká lira výrazně ztrácí na své hodnotě.

Ještě na začátku letošního roku si Turci mohli vyměnit 6,6 liry za jedno euro. Nyní však již potřebují více než 10 lir. Podobné je to i u směňování lir za dolary. Výrazné oslabení turecké měny vede ke zdražování dovozu do země, což navyšuje inflaci a výrazně zhoršuje životní úroveň Turků.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Proti pádu liry do propasti by mělo být zakročeno růstem úrokových sazeb, nicméně to by komplikovalo obnovu ekonomiky po koronavirové krizi. Takže i třetí vrchol „ďáblova trojúhelníku“ jde proti tureckým zájmům. Navíc tamní centrální banka má do značné míry svázané ruce a není zcela nezávislá na vládě.

 

Ministr financí Berat Albayrak tvrdí, že problémy turecké měny jsou způsobeny nejistotou ohledně volby amerického prezidenta. Toto vysvětlení je však v rozporu s tím, co vidíme u jiných měn na rozvíjejících se trzích. Ty v posledních dnech proti dolaru spíše posilují.

 

Za pád liry samozřejmě nemůžeme vinit americké volby. Tureckou měnu ničí domácí politika, která značně intervenuje do ekonomiky. Turecku rovněž škodí spory, které vede s Evropskou unií. Paradoxní přitom je, že Evropská unie je pro Turecko nejdůležitějším exportním trhem.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Společnost Goldman Sachs odhadla, že Turecko v letošním roce utratilo 101 miliard dolarů na podporu své měny. Ani to však turecké měně nepomohlo. Turci přestávají své domácí měně věřit a raději nakupují zahraniční měny a zlato. V těchto aktivech již nashromáždili rekordních 221 miliard dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top