investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby obchodníků opět výrazně klesly

12.01.2023

V listopadu došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 8,7 procenta...

V listopadu došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 8,7 procenta. Snižování tržeb obchodníků je srovnatelné se snižováním reálných příjmů lidí. Je zřejmé, že lidé reagují na prudký růst cen v obchodech, proti kterému se brání tím, že omezují svou spotřebu. Patrné je to při nákupu potravin i nepotravinářského zboží.

Po 19 měsících došlo k meziročnímu poklesu tržeb u prodejen s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím. Tržby výrazně klesaly v prodejnách s výrobky pro domácnost. O moc lépe nedopadly ani obchody s počítačovým a komunikačním vybavením či prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Ušetřeny nebyly ani online obchody, kterým se tržby propadly o 9,8 procenta.

Pokles tržeb obchodníků značí, že česká ekonomika dál zpomaluje svůj růst a v roce 2023 může přejít do krátké a mělké recese. K oživení ekonomiky by pomohlo snížení úrokových sazeb, což by však v době vysoké inflace přineslo více problémů než užitku. Lidé se proto musí připravit na to, že okamžité zlepšení situace nepřijde a následující měsíce budou obtížné.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Lidé reagují na drahotu tím, že méně nakupují. U sociálně slabších skupin obyvatelstva je omezování spotřeby vynucené napjatými rodinnými rozpočty. Bohužel hrozí, že některé rodiny finanční tlak nevydrží a budou se zadlužovat či v krajním případě skončí v exekucích.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top