investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Trhy reagují negativně na vývoj v Itálii. Hrozí ekonomická krize

07.03.2018

Výsledky víkendových voleb v Itálii můžou značně ovlivnit hospodářskou situaci země. Pokud by vítězné strany začaly realizovat...

Výsledky víkendových voleb v Itálii můžou značně ovlivnit hospodářskou situaci země. Pokud by vítězné strany začaly realizovat své předvolební sliby, může dojít i k jejímu dalšímu zhoršení. Italská ekonomika, která je třetí největší ekonomikou eurozóny, se dlouhodobě nachází v problémech. 

Hospodářství tíží nejen vysoká nezaměstnanost (11,1 %) ale i vládní dluh přesahující 130 % HDP. Situace se začala zhoršovat po přijetí eura, které způsobilo nekonkurenceschopnost jižních částí Itálie. Poslední ránou byla světová ekonomická krize. Po ní se italský hrubý domácí produkt přepočtený na obyvatele dostal pod průměr Evropské unie. Dalším problémem jsou banky. Ty největší jsou už delší dobu ve špatném stavu. Například klíčovou banku Monte dei Paschi di Siena dokonce nedávno musela zachraňovat vláda. Ta bance poskytla téměř 4 miliardy eur.


Současné politická nejistota vytváří tlak na dluhopisové a akciové trhy. To už se včera stačilo projevit na milánském indexu blue chips, který klesl o více než 1 %, zatímco jiné evropské trhy rostly. I přes to, že Itálie je na časté obměny vlád a složité fungování koalic zvyklá, riziko představují především posilující protievropské tendence. V případě, že vznikne koalice, v níž budou znít silné hlasy proti euru a Evropské unii, může dojít k růstu úrokových sazeb a dalšímu oslabování akcií.  


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top