investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Trh čeká Trumpovu volební porážku

03.11.2020

Akcie ve světě zrychlují růst, zisky dnes mají hlavní akciové trhy jak v Asii, tak i v Evropě. Investoři i...

Akcie ve světě zrychlují růst, zisky dnes mají hlavní akciové trhy jak v Asii, tak i v Evropě. Investoři i těsně před prezidentskými volbami ve Spojených státech očekávají vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena, který před současnou hlavou státu, republikánským prezidentem Donaldem Trumpem, v posledních dnech náskok v průzkumech veřejného mínění ještě zvýšil.

Hlavní index hongkongské burzy Hang Seng zpevnil o 1,96 procenta a den uzavřel na hodnotě 24.939,73 bodu. Podobně index Straits Times, což je hlavní indikátor vývoje cen akcií v Singapuru, přidal 2,21 procenta a den zakončil na 2497,22 bodu.


"Trhy už započetly Bidenovo vítězství a chtějí, aby výsledek byl jasný a nezpochybnitelný," řekl agentuře Reuters hlavní analytik společnosti CMC Markets Michael Hewson. Šok v podobě vítězství Donalda Trumpa, zpochybnění výsledku nebo i jenom nerozhodný výsledek - to vše by mohlo na trhu způsobit korekci a pokles cen, myslí si analytik.


"Mít kontrolu nad Senátem je naprosto zásadní, pokud se má naplnit jakýkoliv scénář jasného vítězství demokratického kandidáta. Jinak bude pokračovat rozdělená vláda a bude potřeba mírnit očekávání další fiskální podpory," dodal analytik měnového trhu ve společnosti RBC Capital Markets pro oblast Asie Alvin Tan.


Růst cen akcií se z Asie přenesl i do Evropy, kde panevropský index STOXX Europe 600 krátce před polednem přidával 1,5 procenta na 353 bodů. Zvedá se tak z pětiměsíčního minima, kde byl minulý týden. Daří se hlavně bankovním titulům a firmám z odvětví těžby surovin. Obavy z dalšího šíření nového koronaviru dali investoři zatím stranou.


Pokud prezidentské volby v USA vyhraje Biden, bude to mít podle části analytiků příznivý dopad i na akcie v Evropě. V takovém případě by totiž v USA byl schválen program podpory ekonomiky ve větším objemu, než jaký navrhovali Trumpovi republikáni. Zlepšily by se také obchodní vztahy mezi USA a Evropou.


Zdroj: ČTK



"Mnozí investoři by jistě uvítali změnu, kterou by mohl přinést Joe Biden. Pravděpodobně by byl smířlivější vůči Číně a do ekonomiky by napumpoval další peníze v rámci fiskálních stimulů. Mnozí burziáni však preferují Donalda Trumpa, který by na rozdíl od protikandidáta nezvedal daně a nezaváděl nové regulace."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top