investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Telefónica CR – povinná nabídka odkupu spíše v tónině odchodu akcií z burzy, ale zkusme i opačný pohled

04.06.2014

Zveřejněná povinná nabídka odkupu akcií Telefónica CR je laděna spíše v tónině budoucího odchodu akcií z burzy než naopak. Chcete být akcionářem významné firmy?

Zveřejněná povinná nabídka odkupu akcií Telefónica CR je laděna spíše v tónině budoucího odchodu akcií Telefóniky z burzy než naopak. Těžko se totiž hledají nějaké momenty, které by investory navnadily, či chcete-li, těžko se hledá pokračující investiční příběh.

V textu nabídky i společného prohlášení nového majoritáře a společnosti lze spíše narazit na varování týkající se možností dalšího odkupu a vytěsnění akcionářů než na zajímavosti týkající se třeba dalších plánů nového vlastníka. Pokud jsou zmíněny, pak také vyznívají spíše lehce varovně než s nadšením, které by ukazovalo, jak je nový vlastník nedočkavý na změny, které do společnosti vnese.

Jestliže od okamžiku nabytí většinového balíku akcií Telefóniky do zveřejnění povinné nabídky uplynuly čtyři měsíce, pak na přijetí nabídky jsou čtyři týdny (od 2.6.) a pak dalších 45 dní na vypořádání. Samotné přijetí a vypořádání povinné nabídky je docela administrativně náročné, že může potenciální zájemce odrazovat. Ale také může vést k závěru, že se vyplatí raději prodat hned a nezdržovat se papírováním.

Uvedené úvahy vyznívají trochu poraženecky, ale možná že příliš nevybočí z celkové atmosféry na trhu. Zkusme se tedy na současnou situaci podívat obráceně a ptát se, kde hledat argumenty pro kontrariány, tedy důvody k odmítnutí povinné nabídky a k držení akcií, či dokonce k nákupu. Asi lze spekulovat o dvou důvodech:

  • Sázka na nový byznys nového vlastníka.

Nelze pracovat s konkrétními fakty, ale pokud PPF deklaruje dlouhodobý zájem o retail a pokud nyní v roli vlastníka Telefóniky cítí konkurenční a regulatorní tlaky, může chtít odlišit se nějak od stávajících konkurentů, prosadit se svým know-how a využít i potenciál synergie s dalšími společnostmi ve skupině PPF.

  • Sázka na dividendy.

Jestliže je nový vlastník orientován na zisk a efektivnost, pak si patrně nenechá ani uniknout možnost opakovaně hledat způsob, jak navyšovat dividendu z emisního ážia. A jestliže se to nepovedlo letos, může se to povést příště a dividenda se bude zase o něco výše.

Jaká bude skutečnost nelze ale jednoznačně říci.

Závěrem doplňme, že v mezidobí povinné nabídky, tedy ve lhůtě její platnosti, Telefónica např.:

  • změní své jméno z Telefónica CR na O2 Czech Republic (21.6.), když  rozhodnutí o změně jména učiněné na valné hromadě 19.5. nabude účinnosti zápisem do Obchodního rejstříku,
  • uskuteční se „řádná“ valná hromada (25.6.), která schválí hospodaření loňského roku a dividendu (18 Kč na akcii hrubého).

Hledáte jednoduchý způsob, jak se stát spolumajitelem úspěšné firmy? 

Chcete být akcionářem významné firmy? Poraďte se s makléřem BHS o možnostech na trhu s cennými papíry na [email protected] nebo zavolejte na +420 255 710 715.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top