investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tchajwanský výrobce čipů TSMC dosáhl rekordního čtvrtletního zisku

14.01.2022

Tchajwanská společnost TSMC, která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o...

Tchajwanská společnost TSMC, která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 16 procent na rekordních 166,2 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 129 miliard Kč). Firma, která těží z rostoucí poptávky po čipech pro chytré telefony a další elektronická zařízení, to dnes oznámila ve své výsledkové zprávě. Dodala, že letos hodlá zvýšit investice minimálně o třetinu ve srovnání s loňským rokem.

Tržby podniku, mezi jehož zákazníky patří například americká společnost Apple, se ve čtvrtletí zvýšily o 21 procent na 438,2 miliardy tchajwanských dolarů (asi 339 miliard Kč).


Výrobci čipů mají díky silné poptávce dostatek zakázek. Kvůli nedostatečným výrobním kapacitám však nestíhají uspokojit veškeré požadavky zákazníků, což vytváří globální nedostatek čipů, který nutí automobilky a výrobce elektroniky k omezování produkce.


Společnost TSMC v loňském roce investovala 30 miliard amerických dolarů a letos hodlá investice zvýšit na 40 až 44 miliard USD (zhruba 855 až 940 miliard Kč). Loni v říjnu představila plány na výstavbu své první továrny na výrobu čipů v Japonsku. Společně s japonskou firmou Sony hodlá do tohoto závodu investovat sedm miliard USD, uvedla agentura AP.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„S TSMC spolupracují světoznámí výrobci procesorů a integrovaných obvodů jako jsou Apple, Qualcomm, MediaTek či NVIDIA.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top