investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Stellantis loni ztrojnásobil zisk

23.02.2022

Společnost nicméně loni vyrobila o pětinu méně vozů, než plánovala...

Automobilka Stellantis loni téměř ztrojnásobila čistý zisk na 13,4 miliardy eur (328 miliard Kč). Firma docílila vyšší marže, než si předsevzala. Skupina, která vznikla teprve loni v lednu spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Společnost nicméně loni vyrobila o pětinu méně vozů, než plánovala.

Tržby v roce 2021 vzrostly o 14 procent na 152 miliard eur. Aby překonal krizi v dodávkách čipů, soustředí se výrobce značek Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Fiat, Maserati, Jeep a Peugeot na ziskovější modely. Loni tak vykázal marži 11,8 procenta, předpovídal přitom, že to bude jen deset procent. Rok předtím činila zisková marže 6,9 procenta.


Podle vedení firmy se tak loni projevily pozitivní dopady fúze. Stellantis za loňský rok mezi akcionáře rozdělí 3,3 miliardy eur. "Dnešní rekordní výsledky ukazují, že společnost Stellantis má dobrou pozici k tomu, aby fungovala dobře i v nejnejistějším tržním prostředí,“ řekl generální ředitel Carlos Tavares.


Firma před nedávnem oznámila, že hodlá začít vyvážet obchodní dodávky vyráběné v její ruské továrně. Čtvrtý největší výrobce vozů má příští týden představit svou dlouhodobou strategii. Do roku 2025 chce Stellantis investovat více než 30 miliard eur do elektromobility a softwaru.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Většina z nich časem ztrácí na hodnotě. Některé vozy ale hodnotu v čase naopak udrží, získávají a dále zvyšují. Jen je třeba vědět, o jaké vozy se jedná. Nový seriál IKONY Vám napoví. Legendy. Youngtimery. Rarity. Závodní speciály. Poznejte blíže automobily, které patří do fondu kvalifikovaných investorů Engine Classic Cars na Youtube BH Securities.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top