investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Štědrý Philip Morris ČR

26.03.2015

Výsledková sezóna pražské burzy se chýlí ke svému závěru. 30. března zveřejní loňské výsledky česká odnož nadnárodního koncernu Philip Morris.

Výsledková sezóna pražské burzy se chýlí ke svému závěru. 30. března zveřejní loňské výsledky česká odnož nadnárodního koncernu Philip Morris. Na čísla kutnohorského výrobce tabáku se investoři tradičně těší, protože společnost vyplácí akcionářům vše, co za rok vydělá. Vloni firma vyplatila na jednu akcii 880 korun ve formě kombinace dividendy (820 korun) a zrušeného rezervního fondu (60 korun).

Letos by však firma ani nemusela potřebovat žádná vylepšení, aby nabídla vyšší hrubou dividendu, konkrétně odhadujeme 920 korun. Lze se totiž opírat o čísla ke konci loňského září. Firma v průběhu třetího kvartálu prudce zvýšila vývoz cigaret do dalších evropských zemí (bez Slovenska) a tím více než dohnala zaostávání tempa exportu v porovnání s růstem prodejů v Česku a na Slovensku.

Že by se cigarety v posledních třech měsících roku prodávaly méně, je málo pravděpodobné a celoroční výsledky by to mělo jen vylepšit. Čtvrté čtvrtletí bývá tradičně pro výrobce tabáku a alkoholických nápojů nejsilnější. Navíc zde v případě českého trhu mohlo sehrát roli určité předzásobení trhu před zvýšením spotřební daně, které přišlo od ledna letošního roku.

Tržbám a ziskům společnosti navíc pomáhá i slabší koruna. Výsledky Philip Morris ČR by proto akcionářům mohly přinést dobré zprávy.

Zdroj: Hospodářské noviny, Podniky a Trhy, str. 17, Štědrý Philip Morris ČR, 25. března 2015, Názor: Petr Hlinomaz, analytik BH Securities

Zdroj: http://archiv.ihned.cz/c1-63738380-stedry-philip-morris-cr

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top