investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Sprint směrem k neutrálním sazbám

25.04.2022

Vzhledem k tomu, že jsme (BHS) v posledních měsících revidovali prognózy inflace výše a vzhledem k tomu, že centrální banky jsou za křivkou, upravili jsme naše názory na sazby směre k dvojnásobné úrovni. Za prvé, domníváme se, že se v současné době nacházíme ve fázi léčby šoků, která bude resultovat ve větší nárůsty a zahájení kvantitativního zpřísňování. V současné době očekáváme, resp. Vnímáme jako vysoce pravděpodobnou možnost, že FED i Bank of Canada (BoC) v květnu, resp. červnu zvýší své IR o 75 bazických bodů.

Zadruhé se domníváme, že měnověpolitické sazby dosáhnou vrcholu na vyšších úrovních, než tomu bylo v předchozím cyklu. To znamená jednodenní sazbu 2,25% v Kanadě a sazbu federálních fondů 3,25% v USA (v příštím roce). Z toho vyplývá, že nyní očekáváme, že Fed zvýší sazby výše nad neutrální úroveň, než naznačovala jeho mediánová prognóza.

Zatímco naše projekce počítá s postupným zmírňováním inflace, je zřejmé, že příští rok se pod 3 % nevrátí. A existuje mnoho důvodů domnívat se, že normalizace inflace může trvat ještě déle. Prvním z nich jsou potraviny, které tvoří 16 % spotřebitelského výdajového koše. Jak jsme diskutovali v nedávném týdenním komentáři, ceny potravin jsou jedním z hlavních způsobů, jak válka na Ukrajině ovlivňuje zbytek světa. Zpráva o inflaci z tohoto týdne ukázala, že kanadské ceny potravin vzrostly meziročně o 8,7%, což je nejrychlejší tempo od roku 2009. A lze tedy předpokládat, že budou i nadále růst, protože dopad vývoje na Ukrajině prochází řetězcem zpracování potravin. Současně je zřejmé, že v krátkém horizontu neexistuje alternativa (Indie a pod.) k náhradě výpadků na Ukrajinsko Ruské straně produkce. Odhadujeme, že propad produkce se dotkne cca 1,2 mld. lidí ceteris paribus.

Druhým důvodem jsou dodavatelské řetězce. Doufali jsme, že se letos začnou postupně zlepšovat. Místo toho na globální ekonomiku doléhá válka na Ukrajině a nové lockdowny v Číně. Mezitím se nedostatek polovodičů ani zdaleka nevyřešil a spousta prodejců automobilů zůstává nedostatečně zásobována. Důraznější zvyšování sazeb tyto problémy přímo nevyřeší, ale vyřeší jednu z jejich základních příčin: silnou poptávku.

Psychologie je třetím důvodem. Vzhledem k tomu, co pohání inflaci, je současná kampaň za normalizaci politiky zčásti přesvědčovacím cvičením. I kdyby dlouhodobá inflační očekávání zůstala ukotvená, domácnosti a podniky by nakonec mohly ztratit víru ve schopnost centrálních bank omezit rostoucí ceny. Očekáváme, že inflace v Sev. Americe přestřelila cílové rozpětí FED i BoC na téměř dva roky. Již nyní vidíme změnu v chování, kdy se společnosti cítí více povzbuzeny k tomu, aby přenášely vyšší náklady, aniž by se obávaly ztráty podílu na trhu. To je výrazný posun v myšlení od předchozího cyklu. Čím déle se inflace vymyká kontrole, tím více se toto chování zakoření.

Vzhledem k nedostatku pracovních sil, budou mít zaměstnanci silnou motivaci chránit svou kupní sílu. To nemusí nutně znamenat stávky. Mohou to být věci jako přechod na lépe placenou práci, méně odpracovaných hodin za stejnou mzdu nebo odmítnutí práce, za kterou se neplatí dost. Toto chování se v konečném důsledku řídí cenovými a mzdovými očekáváními. To je důvod, proč centrální banky nyní tak spěchají. Chtějí udržet tato očekávání pod kontrolou. K tomu budou muset utáhnout svoji měnovou politiku více, než tomu bylo v minulém cyklu. Centrální banky těmito kroky chtějí redukovat dopady expanzivní politiky, ale současně hrozí, že zadusí křehký hospodářský růst. Zdá se však, že jsou ochotny s tímto rizikem žít.

Týden v přehledu

Centrální bankéři tento týden opět signalizovali agresivnější zvyšování úrokových sazeb. Výnosy dluhopisů nadále rostly. Americký i kanadský 10letý výnos je nad 2,90%. Vyšší než očekávaná inflace v Kanadě pomohla zmenšit rozpětí mezi výnosy amerických a kanadských dluhopisů. Akciové trhy, povzbuzené solidními firemními zisky, zahájily týden pozitivně, ale mnoho z nich zakončilo týden níže.

Kanadské spotřebitelské ceny v březnu vzrostly o 1,4 %, takže meziroční tempo zůstalo na 6,7 %, což je nejrychlejší tempo od ledna 1991. Kanadské ceny potravin a energií byly hlavními hnacími silami celkového růstu v březnu, v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Jádrové ceny vzrostly o 0,6 % v sezónně očištěném vyjádření a v průběhu roku vzrostly o 4,6 %, což odráží několik faktorů. Problémy s dodavatelským řetězcem vyvrcholily, což vedlo k růstu cen zboží dlouhodobé spotřeby. Širší znovuotevření ekonomiky umožnilo podnikům poskytujícím služby přenést vyšší náklady na spotřebitele. Je jasné, že Bank of Canada musí i nadále jednat "důrazně", aby potlačila další inflační tlaky.

Kanadské údaje o zahájení výstavby nových bytů začalo v březnu zpomalovat a na sezónně očištěném základě dosáhlo 246 000. To je pokles z 250 000 v předchozím měsíci a z asi 300 000 na vrcholu v první polovině roku 2021. To znamená, že zahájení výstavby bytů zůstává výrazně nad ročním průměrem na zhruba 215 000 jednotkách v několika letech před pandemií. Byty ve výstavbě byly zhruba ploché, zatímco dokončené bydlení se mírně zvýšilo.

Prodeje stávajících domů klesly v březnu nejvíce od června 2021, poklesem o 5,4% na 55 000 jednotek. Průměrná cena domů klesla poprvé od července 2021. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby rostou, cenová dostupnost eroduje a tvůrci politik podnikají kroky ke zvýšení nabídky a ochlazení poptávky investorů, mohl by to být začátek návratu k typičtějším podmínkám na trhu s bydlením.

Kanadské maloobchodní tržby v únoru překonaly očekávání kontrakce a vzrostly o 0,1 % m/m, i když díky 0,5% nárůstu cen, který více než kompenzoval 0,4% pokles objemu prodejů. To následovalo po lednovém nárůstu o 3,3 % m/m. Mírný nárůst únorových maloobchodních tržeb byl výsledkem zisků v 6 z 11 sektorů, zejména čerpacích stanic s vyššími cenami pohonných hmot, stavebních materiálů na stále horkém trhu s bydlením a obchodů s oblečením. Naproti tomu prodeje u prodejců motorových vozidel a dílů zaznamenaly v únoru prudký pokles, což nepochybně částečně odráží nedávný nárůst cen lehkých vozidel a všeho ostatního. Při pohledu do budoucna je bleskový odhad kanadských statistik pro březnové maloobchodní tržby zdravých 1,4%.

Zahájení výstavby nových bytů v USA v březnu vzrostlo o 0,3% po mnohem větším nárůstu o 6,5% v únoru. To představuje anualizovaný výsledek 1 793 000 jednotek, což je těsně pod naší prognózou. Počet zahájených bytů v prvním čtvrtletí naznačuje, že investice do bydlení budou i nadále klíčovým přispěvatelem k růstu reálného HDP, a to navzdory nedostatečné nabídce, která tento sektor brzdí.

Prodej stávajících domů v USA v březnu klesl o 2,7%, po únorovém propadu o 8,4% a lednovém nárůstu o 14,2%. Očekáváme, že nedávné i budoucí zvýšení hypotečních sazeb nakonec povede ke zpomalení aktivity jak na trhu nové výstavby, tak na stávajících trzích domů.

Na co si dát pozor

Spojené státy americké

Nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (březen) – Navzdory prudkému oživení objednávek vojenských letadel zaznamenaly nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v únoru pokles objednávek v dopravním sektoru o 5,3 %. Vzácně pokles zaznamenaly také objednávky bez dopravy (-0,6 %). V březnu očekáváme lepší výsledky v obou případech. Objednávky u Boeingu směřují k nárůstu objednávek civilního letectví, zatímco březnové údaje o průmyslové výrobě naznačují, že objednávky v automobilovém sektoru prudce rostou. Bez započtení dopravy očekáváme také návrat k pozitivnímu trendu, a to i přes výrazný pokles složky "nových objednávek" výrobního indexu ISM z 61,7 na 53,8. Celkově se očekává, že nové objednávky vzrostou o 1,1 % a bez přepravy o 0,3 %.

S&P/Case-Shillerův index stávajících cen domů (únor) – V lednu vykázal Case-Shillerův index největší měsíční zisk od března 2013. Nárůst o 1,8 % zvýšil meziroční vatiaci indexu na 19,1 %. V únoru očekáváme další prudký růst vzhledem k tomu, že zásoby nemovitostí zůstávají velmi nízké a poptávka je stále relativně vysoká. Předpokládáme měsíční růst o 1,2 %, což by mírně snížilo roční variaci na 18,9 %.

Index spotřebitelské důvěry Conference Board (duben) – Zatímco ostatní ukazatele spotřebitelské důvěry v březnu nadále klesaly, index Conference Board byl překvapivě odolný a získal 1,5 bodu. Index byl méně ovlivněn válkou na Ukrajině a prudce rostoucími cenami plynu a v dubnu se mohl dále zlepšovat. Oživení nebylo před měsícem příliš silné, ale pokles cen plynu od poloviny března může indexu dodat další vzpruhu. Přestože trendy na akciových trzích a obavy z inflace jsou stále protivětrem, očekáváme, že index Conference Board vzroste ze 107,2 na 110,0.

Prodej nových domů (březen) – Prodej nových rodinných domů již několik měsíců zpomaluje. Po prudkém růstu na konci roku 2021 klesly tržby v lednu a únoru o 8,4 % a 2,0 %. Očekáváme, že tržby v březnu dále klesnou vzhledem k tomu, že počet stavebních povolení vydaných v tomto měsíci pro rodinné domy klesl o 4,8%. Žádosti o hypotéku na nákup domů jsou od začátku roku také nižší. Důvěra stavitelů však zůstává vysoká, přestože od prosince mírně klesá. Očekáváme pokles prodeje ze 772 000 na 765 000 vozů.

Reálný HDP (Q1 – počáteční odhad) – Reálný HDP ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 výrazně vzrostl, přičemž produkce byla podpořena zvýšenou akumulací zásob. Očekáváme, že tento efekt bude v prvním čtvrtletí roku 2022 částečně zvrácen, což výrazně ovlivní růst. Předpovídáme také negativní příspěvek mezinárodního obchodu, protože reálný vývoz pravděpodobně poklesl. (Březnové předběžné údaje o obchodu se zbožím, které budou zveřejněny ve středu, nám poskytnou více podrobností.) Tyto negativní faktory však budou kompenzovány poměrně silným růstem reálné spotřeby, která získala podporu díky solidním lednovým číslům. Očekáváme také zlepšení v oblasti podnikových investic a bytové výstavby. Celkově předpovídáme anualizovaný růst reálného HDP o 1,1%, i když konečná domácí poptávka by mohla zaznamenat více než 4% nárůst.

Kanada

Reálný HDP (únor) – Reálný HDP by měl v únoru posílit o 0,8 % m/m, a to v souladu s bleskovým odhadem kanadského statistického úřadu a propasáním solidní výkonnosti v sektorech zboží i služeb. Pokud jde o výrobu zboží, výrobu a těžbu zdrojů, očekává se, že v tomto měsíci dojde k významnému návratu. Zároveň je pravděpodobné, že zemědělství a stavebnictví v únoru opět pokročí, i když pomalejším tempem než v lednu. V odvětvích produkujících služby znovuotevření po omezení volného pohybu osob po Omicronu posílilo aktivitu v oblasti umění a kultury, jakož i ubytovacích a stravovacích služeb. To bylo na úkor maloobchodního a velkoobchodního prodeje, který se v únoru snížil, protože spotřebitelé zamířili do barů, místo aby lovili výhodné nabídky. Pokud je naše predikce správná, únorová čísla by resultovala v reálný HDP v Q1 ve výši přibližně 4% (q/q).

EU & Zámoří

Eurozóna: Index spotřebitelských cen (duben – předběžný) – Inflace v eurozóně v únoru prudce zrychlila kvůli nárůstu cen energií vyvolanému válkou na Ukrajině. Bude zajímavé sledovat, zda tento vzestupný cenový trend pokračoval i v dubnu a rozšířil se do dalších sektorů, nebo zda inflace dosáhla vrcholu.

Eurozóna: Reálný HDP (Q1 – předběžné) – Po prudkém růstu o 2,2 % a 2,3 % ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2021 reálný HDP v eurozóně ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil a vzrostl pouze o 0,3 %. Část tohoto zpomalení byla způsobena příchodem varianty Omicron, která také ovlivnila začátek roku 2022. Pokračující problémy s dodavatelským řetězcem a rostoucí ceny energií, které ještě zhoršila válka na Ukrajině, také pravděpodobně zmírnily růst reálného HDP v prvním čtvrtletí roku 2022. Jako takový očekáváme pro začátek roku 2022 mírnější růst reálného HDP, podobný tomu, co jsme viděli na konci roku 2021.

Čína: Index výroby PMI (duben) – Omezení volného pohybu osob ve velkých městech, zejména v Šanghaji, ovlivnila čínské indexy PMI v březnu a naznačuje, že problémy s dodavatelským řetězcem se budou ještě zhoršovat. Čínská průmyslová produkce však byla v březnu vyšší, než se očekávalo. Bude zajímavé sledovat, zda PMI indexy budou i nadále klesat, nebo zda se situace trochu zlepší.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top