investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Spekulanti každopádně dostávají

21.04.2017

Koruna 2 týdny od intervencí posiluje jen minimálně, obchodování je relativně poklidné. Takto nízké posílení koruny o cca ...

Koruna 2 týdny od intervencí posiluje jen minimálně, obchodování je relativně poklidné. Takto nízké posílení koruny o cca 1 až 2 % jsme očekávali, ale popravdě takto nízká volatilita je překvapivá. Spekulanti každopádně dostávají "na frak".

Spekulanty patrně vyděsilo cca jednoprocentní oslabení koruny bezprostředně před ukončením intervencí. To spekulanty znejistilo, a přesně toho ČNB chtěla dosáhnout. Zde část spekulantů uzavírala pozice ve ztrátě. Poté Rusnok po uvolnění intervencí prohlásil, že koruna může být volatilní na obě strany, a pomyslný mantinel případné neoficiální intervence je velmi široký. To pro spekulanty zvýšilo nejistotu na obě strany, takže se báli a začali zavírat pozice podruhé. A pár dní nato Rusnok prohlásil, že koruna se může pohybovat velmi blízko původní hranici 27 CZK/EUR, což byla klasická slovní intervence, která sebrala spekulantům vítr z plachet, a zde spekulanti pravděpodobně zavírali pozice potřetí, kvůli nedostatečnému potenciálu zisku, na který by navíc museli dlouho čekat. Takže celkově se spekulantům pozice přestává vyplácet a poohlížejí se po vyšších výnosech za své riziko.

Nyní působí čas jednoznačně proti spekulantům. Potenciální výnos je malý a čas neúprosně běží. Spekulanti postupně ztrácejí časovou hodnotu díky ztrátám na forwardových kontraktech, které drží.

Koruna bude posilovat jen velmi mírně, řádově o 2 procenta ročně. Pokud spekulanti ztratí trpělivost a centrální banka naopak bude dál držet svou pozici, tak si dovedeme představit i oslabení koruny nad hranici 27 CZK/EUR, až někam k hranici 27,50 CZK/EUR. Tam by bylo zajímavé opět korunu nakoupit proti EURu.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top