investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Soud prodloužil lhůtu pro výplatu věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ o 30 dní

10.04.2024

Důvodem je vysoký počet doposud nevyplacených věřitelů...

Městský soud v Praze prodloužil na žádost insolvenční správkyně zkrachovalé Sberbank Jiřiny Lužové lhůtu pro výplatu věřitelů o 30 dní, tedy do 15. května, a to včetně tohoto dne. Důvodem je podle ní vysoký počet doposud nevyplacených věřitelů. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Výplata začala 18. března, původní lhůta byla do 15. dubna. Správkyně v návrhu na prodloužení lhůty uvádí, že k 28. březnu o výplatu nepožádalo více než 84 procent věřitelů. Věřitelé, jichž je přes 15.300, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.

"Ke dni 28. 3. 2024 si požádalo o výplatu přibližně 2400 věřitelů, kterým insolvenční správkyně napřímo a prostřednictvím Komerční banky vyplatila přibližně 44,8 miliardy korun. Dosud si tedy o výplatu nepožádalo více jak 84 procent věřitelů," píše se v návrhu.

K dnešnímu dni si svou výplatu vyzvedla asi pětina věřitelů Sberbank CZ, a to primárně z řad právnických osob, měst a obcí, řekla ČTK Lužová. Zůstává však podle ní nevyplaceno velké množství menších částek, jako například bonusů za využívání produktů Sberbank CZ, o kterých možná věřitelé ani neví, že na jejich výplatu mají nárok. V této souvislosti doporučila všem bývalým klientům Sberbank CZ, aby si zkontrolovali v insolvenčním rejstříku, zda nejsou mezi zjištěnými věřiteli Sberbank CZ, kteří mají nárok na výplatu v částečném rozvrhu.

Garanční systém finančního trhu dnes sdělil, že obdržel ve druhé polovině března 95 procent pohledávky, která vznikla v souvislosti s výplatou náhrad vkladů klientům Sberbank CZ. Celkově to bylo 26 miliard korun. Tato částka šla do Fondu pojištění vkladů, kde je nyní přes 43 miliard Kč. Peníze budou opět sloužit k případným výplatám náhrad pojištěných vkladů klientům bank, záložen a stavebních spořitelen.

Výplata vyžaduje aktivní přístup věřitelů, musí předložit dokumenty k ověření své totožnosti a provedení výplaty. Fyzické osoby se mohou pro vyřízení výplaty dostavit na kteroukoli pobočku Komerční banky. Právnické osoby musí na firemní centra Komerční banky nebo se mohou přímo obrátit na svého firemního bankéře. On-line žádost lze podat v případě výplaty do maximálně 100.000 korun.

Vysoký podíl doposud nevyplacených věřitelů je dán podle správkyně celkovým počtem věřitelů a jejich strukturou, kdy absolutní většina věřitelů má pohledávku menší než 1000 korun. Řada věřitelů je také ze zahraničí, pro které může být náročné opatřit si ve lhůtě podklady pro identifikaci věřitele a ověření totožnosti skutečného majitele.

S výplatou nejsou podle mluvčí Komerční banky Šárky Nevoralové komplikace. Většina věřitelů žádá o výplatu osobně na pobočce.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co jí Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top