investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Softwarový gigant Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk i tržby

26.04.2023

Výsledky tak překonaly očekávání analytiků...

Americký softwarový gigant Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 18,3 miliardy dolarů (téměř 400 miliard Kč). Jeho tržby stouply o sedm procent na 52,9 miliardy dolarů. Oznámila to firma v dnešní tiskové zprávě. Výsledky tak překonaly očekávání analytiků.

V přepočtu na akcii Microsoft ve čtvrtletí, které skončilo 31. března, vydělal 2,45 dolaru. Analytici přitom podle průzkumu společnosti Refinitiv v průměru očekávali zisk 2,23 dolaru na akcii při tržbách 51 miliard dolarů, napsala agentura Reuters. Akcie Microsoftu si po zveřejnění výsledků připisovaly zhruba pět procent.

K růstu tržeb podniku přispěla silná poptávka po cloudových službách. "Microsoft překonal očekávání tržeb i zisku. Pozitivně překvapily cloudové služby," sdělil ČTK k výsledkům Microsoftu analytik XTB Jiří Tyleček. Upozornil, že tržby cloudové služby Azure stouply o 27 procent, tedy výrazněji, než se čekalo.

Tyleček však také uvedl, že Microsoft se nyní potýká s klesající poptávkou po osobních počítačích a také videohrách, které byly velmi oblíbené v průběhu pandemie. Celosvětový odbyt osobních počítačů v letošním prvním kalendářním čtvrtletí podle výzkumné společnosti International Data Corporation (IDC) meziročně klesl o 29 procent na 56,9 milionu přístrojů.

Microsoft již začátkem roku oznámil, že letos plánuje propustit asi 10.000 zaměstnanců, což je téměř pět procent jeho pracovní síly.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top