investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Slovenský závod Stellantisu kvůli nové investici o víkendech přeruší výrobu

16.01.2023

Očekává kvůli tomu výpadek v produkci automobilů, zaměstnanost chce ale udržet...

Slovenská továrna automobilky Stellantis kvůli pracím na dříve ohlášené investice v objemu 180 milionů eur (4,3 miliardy Kč) do nového výrobního programu přeruší od dubna výrobu o víkendech. Očekává kvůli tomu výpadek v produkci automobilů, zaměstnanost chce ale udržet. ČTK to dnes řekl mluvčí továrny Michal Nič.

Přerušení výroby o víkendech podle Niče povede ke snížení výroby slovenského závodu Stellantisu, výpadek vyčíslil na 50.000 aut. Loni továrna smontovala zhruba 312.500 vozidel.

V souvislosti s investicí, která si vyžádá například úpravu výrobních linek a instalaci zařízení, továrna upraví pracovní dobu po dobu zhruba půl druhého roku. Opatření se dotkne 600 z celkového počtu 3700 zaměstnanců závodu. Každý pracovník víkendové směny podle podniku dostane nabídku na srovnatelnou pracovní pozici v jiném směnovém režimu. Továrna v tiskové zprávě naznačila, že s ohledem na specifika víkendové směny by někteří zaměstnanci možnost práce v jiných časech nemuseli přijmout.

Skupina Stellantis ohlásila investici do nového výrobního programu ve své továrně na západě Slovenska v roce 2021. Jeho spuštění, které je naplánováno na začátek příštího roku, zahrnuje i výrobu plně elektrických aut. V současnosti Stellantis v Trnavě montuje vozidla Citroën C3 a také model Peugeot 208 včetně jeho elektrické verze.

Automobilový průmysl je hlavním motorem ekonomiky Slovenska. V zemi mají své továrny kromě Stellantisu také automobilky Jaguar Land Rover, Kia a Volkswagen. Loni v létě švédská automobilka Volvo Cars oznámila, že postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektrických aut.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top