investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Siemens Energy se vrací do hlavního indexu frankfurtské burzy DAX

19.09.2022

Siemens Energy v indexu nahradí firmu Hellofresh, informovala agentura DPA...

Německý dodavatel zařízení pro energetický průmysl Siemens Energy se dnes vrací do hlavního indexu frankfurtské burzy DAX, ze kterého byl vyřazen v březnu. Siemens Energy v indexu nahradí firmu Hellofresh, informovala agentura DPA. Společnost Siemens Energy se v posledních měsících dostala do centra pozornosti v souvislosti s omezováním dodávek ruského plynu do Evropy.

O zařazení podniků do indexu DAX rozhoduje především jejich tržní hodnota. Společnost Hellofresh index opouští, protože se cena jejích akcií od začátku roku propadla o dvě třetiny.

Společnost Siemens Energy se v roce 2020 oddělila od mateřského koncernu Siemens. Firma dodala některá zařízení pro plynovod Nord Stream 1, ke kterým zajišťuje také servis. Nord Stream 1 vede z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Ruská plynárenská společnost Gazprom začátkem tohoto měsíce uvedla, že ponechá plynovod Nord Stream 1 mimo provoz až do odstranění problému s únikem oleje zjištěného při údržbě. Náměstek ředitele Gazpromu Vitalij Markelov následně agentuře Reuters řekl, že provoz plynovodu se neobnoví, dokud Siemens Energy vadné zařízení neopraví. Siemens Energy nicméně tvrdí, že zjištěný problém nepředstavuje důvod k pozastavení provozu plynovodu.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Moskva v červnu snížila dodávky plynovodem Nord Stream 1 na 40 procent kapacity a v červenci až na 20 procent. Zdůvodnila to problémy s údržbou způsobenými západními sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top