investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Shell zvýšil čtvrtletní zisk, navzdory nejistotě vyplatí i vyšší dividendu

29.04.2021

Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk upravený o...

Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk upravený o jednorázové položky o 13 procent na 3,23 miliardy dolarů (69 miliard Kč), což je mírně lepší výsledek, než se čekalo. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím pak nárůst zisku činí 724 procent. Firma dnes uvedla, že výhled je kvůli pandemii stále obestřen značnou nejistotou, i přesto se ale rozhodla zvýšit dividendu. Ta je stále výrazně nižší než před pandemií.

Analytici podle agentury Reuters v průměru očekávali, že firma zvýší zisk na 3,13 miliardy USD. K solidnímu výsledku na začátku letošního roku přispěl i prodej části majetku, pro který se firma rozhodla, zejména ale vyšší ceny ropy a zkapalněného zemního plynu (LNG).


Prodej pohonných hmot ve čtvrtletí o 13 procent klesl, zejména kvůli uzávěrám, které ochromily ekonomickou činnost a tím i poptávku po ropných produktech. Na vině je ale z části také únorová sněhová bouře v Texasu a její dopady na poptávku. Výhled poptávky na druhé čtvrtletí podle managementu zatím zůstává velmi nejistý.


Shell se rozhodl zvýšit dividendu zhruba o čtyři procenta, jak už dříve avizoval. Od loňska je to už druhé zvýšení. Předtím ale firma dividendu asi o dvě třetiny snížila, čímž reagovala na nepříznivé dopady pandemie.


Díky růstu cash flow firma snížila čistý dluh na 74,4 miliardy dolarů. Zadlužení ale stále zůstává vysoko nad hranicí 65 miliard dolarů, kterou si podnik stanovil jako maximum ve své strategii přiklánět se v příštích desetiletích k produkci energie z obnovitelných zdrojů.


Zdroj: ČTK




"Zatímco akciové trhy ve Spojených státech pokořily historická maxima, ceny ropy jsou od historických maxim výrazně vzdálené. Přesto lze říct, že se pohybují na podobných úrovních jako před příchodem pandemie."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top