investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Šéf FEDu Jerome Powell ubral na jestřábí rétorice

02.12.2022

Americký FED oznámil zpomalení tempa růstu úrokových sazeb, což posunulo americké trhy prudce vzhůru...

Ve středu šéf amerického FEDu Jerome Powell potvrdil pomalejší tempo v budoucím plánovaném zvyšování úrokových sazeb. Reagoval tak na viditelný progres v boji proti růstu cen, kdy inflace ve Spojených státech je kontinuálně v poklesu od červnových maxim 9,1 procent k říjnové úrovni 7,7 procenta.

Jerome Powell zároveň upozornil, že i přes slibný vývoj v inflačních datech ještě nejsme zdaleka na konci a úrokové sazby budou muset udržet svojí výši ještě po nějakou dobu. Změny v úrokových sazbách se propisují do ekonomiky se zpožděním zhruba jednoho roku i déle. To je jeden z důvodů, proč FED chce zpomalit tempo utahování monetární politiky, aby neuvedl americkou ekonomiku do hluboké recese.

Trh již z velké části očekával tento krok ze strany FEDu. Co ale trh neočekával, je překvapivě umírněný projev Powella. Při posledních proslovech totiž šéf FEDu pravidelně udával jestřábí tón a způsoboval tak poklesy na akciových trzích. Trhy díky změně rétoriky ve středu reagovaly mimořádně pozitivně a ze záporných hodnot před proslovem se index S&P 500 povznesl o 3,1 procenta a Nasdaq Composite dokonce o 4,4 procenta.

V reakci na to také oslabil dolar a výnos 10letého vládního dluhopisu USA spadl na nejnižší úroveň od srpna. V současnosti trh očekává další růst v úrokových sazbách o 0,5 procentního bodu v prosinci, 0,25 procentního bodu v únoru a posledních 0,25 procentního bodu v březnu.

Poté se očekává, že FED zastaví a bude udržovat úrokové sazby na terminální úrovni 5 procent, dokud nedostane inflaci dostatečně pod kontrolu. Historicky toto období vyčkávání nejčastěji trvalo v rozmezí půl roku až jednoho roku. Pokud se FED rozhodne v příštím roce započít expanzivní monetární politiku, mohlo by to odstartovat býčí trh na akciových trzích.  

„Americký FED oznámil zpomalení tempa růstu úrokových sazeb, což posunulo americké trhy prudce vzhůru. Index S&P 500 připsal 3,1 procenta a Nasdaq Composite dokonce přes 4,4 procenta,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top