investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Schodek státního rozpočtu trhá rekordy

04.05.2020

Podle údajů pokladního plnění za leden až duben letošního roku skončil státní...

Podle údajů pokladního plnění za leden až duben letošního roku skončil státní rozpočet ve schodku 93,8 miliardy korun. Po uplynutí prvních čtyř měsíců letošního roku hospodaří státní rozpočet nejhůř ve svých dějinách. Současná úroveň schodku je již více než třikrát vyšší oproti celému loňskému roku. Přesto je zřejmé, že se hospodaření státu bude prudce zhoršovat i v dalších měsících.

Na příjmové straně státního rozpočtu se prozatím vybralo 467,9 miliardy korun, což je o 3,0 miliardy korun méně než ve stejném období loňského roku. V dalším průběhu letošního roku bude docházet k výpadkům příjmů státního rozpočtu z důvodu vyšší nezaměstnanosti. Lze očekávat, že se sníží tempo růstu mezd a lidé budou více šetřit. Státní rozpočet proto zaznamená výpadky u výběru daní a odvodů.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Výdajovou stranou státního rozpočtu již proteklo 561,7 miliardy korun, což je o 61,1 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Nejvyšší nárůst výdajů byl vykázán u sociálních dávek, které meziročně narostly o 21,7 miliardy korun. Kromě vyšších výdajů na důchody o 13,6 miliardy korun se zvýšily výdaje u rodičovského příspěvku o 3,9 miliardy korun a příspěvku na péči o 2,0 miliardy korun. Výplata dávek nemocenského pojištění včetně ošetřovného zatím vzrostla o 1,9 miliardy korun.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Zatímco zaměstnanci v soukromém sektoru si utahují opasky, platy státních zaměstnanců vzrostly. Polepšili si i důchodci, kterým byly na začátku roku valorizovány penze."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top