investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Saúdská Arábie pokořila historický rekord v propadu těžby ropy

17.09.2019

Po víkendových útocích na Saúdskou Arábii...

Po víkendových útocích na Saúdskou Arábii se dle renomovaných odhadů propadla tamní těžba ropy o 5,7 milionu barelů za den. Jedná se o historicky největší propad těžby, který je srovnatelný pouze s rokem 1978, kdy se v rámci islámské revoluce v Íránu propadla denní těžba o 5,6 milionu barelů. Další historické události na ropném trhu byly z hlediska propadu těžby již výrazně milosrdnější.

V roce 1973 propukla Jomkipurská válka, která byla v pořadí již pátou arabsko-izraelskou válkou. Tehdy v rámci uvalení ropného embarga došlo k dennímu poklesu těžby o 4,3 milionu barelů. Podobně se snížila těžba ropy i v roce 1990, kdy Irák provedl invazi do Kuvajtu. Trhy zaznamenaly výrazný výkyv v nabídce ropy i v roce 1980, kdy propukla válka mezi Íránem a Irákem. Tehdy došlo k dennímu poklesu produkce ropy o 4,1 milionu barelů.

 

Přestože se většina konfliktů s výraznými dopady na těžbu ropy odehrála na Blízkém východě, do historických žebříčků se dokázala zapsat i Venezuela. V té totiž v roce 2002 propukla generální stávka, v rámci které došlo ke snížení denní produkce ropy o 2,6 milionu barelů. Jedná se však spíše o výjimku, protože většina nejvýznamnějších poklesů produkce ropy se odehrávala v oblasti východního Středomoří a Perského zálivu.



 

V roce 2003 propukla válka v Iráku, která je někdy označována jako druhá válka v Zálivu. V rámci tohoto konfliktu se denní těžba ropy snížila o 2,3 milionu barelů. Těžba ropy v Iráku byla nestabilní i v předcházejících letech. V roce 2001 se v rámci pozastavení vývozu ropy snížila irácká denní produkce o 2,1 milionu barelů.

 

Obrovský výpadek v těžbě ropy nastal i za Suezské krize v roce 1956, z které se později vyvinul ozbrojený konflikt mezi Egyptem na jedné straně a aliancí Velké Británie, Francie a Izraele na straně druhé. Tehdy se denní produkce ropy propadla o 2,0 milionu barelů. Podobně velký propad v produkci ropy nastal i v roce 1967, kdy arabská koalice utrpěla zdrcující porážku od Izraele v rámci takzvané Šestidenní války.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Z historického přehledu je patrné, že obrovské výpadky v těžbě ropy jsou většinou doprovázeny válečnými konflikty. Bude proto zajímavé sledovat, jak se vyvine současná situace kolem Saúdské Arábie, Íránu a Jemenu. Další eskalace konfliktů by mohla vést k dalším výpadkům těžby s dopady na světové trhy s ropou. Bylo by proto vhodné, aby se situace na Blízkém východě zklidnila, ropná zařízení se lépe zabezpečila a saúdskoarabská těžba se co nejrychleji dostala na původní úroveň."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

 


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top