investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ryanair zvýšil čtvrtletní zisk na 663 milionů eur

24.07.2023

To je výrazně více než před pandemií covidu-19...

Irská společnost Ryanair zvýšila čtvrtletní zisk po zdanění meziročně o 290 procent na 663 milionů eur (15,9 miliardy Kč). To je výrazně více než před pandemií covidu-19, uvedla firma ve své dnešní zprávě o hospodářských výsledcích za první čtvrtletí finančního roku 2024, které skončilo v červnu. Analytici odhadovali zisk na 620 milionů eur. Největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě co do počtu cestujících ale kvůli zpoždění dodávek letadel Boeing snížila odhad počtu přepravených cestujících na letošní rok.

Ryanair uvedl, že už obdržel od firmy Boeing náznaky, že některé dodávky letadel 737-8200 se mohou zpozdit z dubna 2024 na červen téhož roku. To by mohlo mít dopad na letošní zimní a příští jarní sezonu. Nyní firma očekává, že provoz ve finančním roce, který končí v březnu 2024, vzroste o devět procent asi na 183,5 milionu pasažérů. Dosud odhadoval 185 milionů pasažérů.

Ryanair přepravil v květnu i v červnu rekordní počet cestujících. Za čtvrtletí stoupla průměrná cena letenky meziročně o 42 procent, když období před rokem poznamenal začátek ruské invaze na Ukrajinu. Firma odhaduje, že ceny za rezervace letenek na čtvrtletí od července do září, které je pro Ryanair obvykle nejziskovějším obdobím roku, meziročně vzrostou o nízké dvouciferné procento.

Finanční ředitel Ryanairu Neil Sorohan dnes agentuře Reuters řekl, že zvažuje nákup bytů v Dublinu, aby pomohl zaměstnancům, kteří tam jen těžce shánějí bydlení. Firma už si kvůli obtížné situaci na trhu s bydlením v Irsku pronajala koleje Dublinské univerzity. Dlouholetý nesoulad mezi nabídkou a poptávkou v oblasti bydlení podle vlády brání některým velkým společnostem v expanzi a může v Irsku omezit hospodářský rozmach po pandemii.

Konkurenční britské nízkonákladové aerolinky easyJet měly ve třetím finančním čtvrtletí rekordní zisk před zdaněním 203 milionů liber (5,6 miliardy Kč). Firma překonala odhady analytiků, ve stejném období loni vykázala ztrátu 114 milionů liber.

Letecké společnosti v Evropě budou mít i v tomto čtvrtletí vysoké zisky, uvedla agentura Reuters. Poptávka po cestování po pandemii totiž nadále zvyšuje počet rezervací po celém kontinentě na podobnou úroveň jako v roce 2019 a předpokládá se, že růst bude pokračovat i v zimě.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top