investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Ryanair si objednal dalších 75 letadel Boeing 737 MAX

03.12.2020

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair si objednala dalších 75 letadel Boeing 737 MAX v katalogové...

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair si objednala dalších 75 letadel Boeing 737 MAX v katalogové hodnotě devět miliard dolarů (téměř 200 miliard Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Objednávka přichází krátce poté, co regulátoři zrušili 20měsíční zákaz provozu těchto letadel.

Ryanair kupní cenu nezveřejnil, podle obchodníků jsou ale u takovýchto objednávek obvyklé slevy přesahující 50 procent katalogových cen. Podle zdrojů agentury Reuters by Boeing mohl v tomto případě poskytnout ještě výraznější slevu.


Společnost Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě a patří mezi nejdůležitější zákazníky amerického výrobce letadel Boeing. Firma si již dříve objednala 135 letadel Boeing 737 MAX, dodávku prvních strojů očekává začátkem příštího roku.


Letadla MAX byla odstavena z provozu v březnu 2019 po dvou vážných nehodách, při kterých přišlo o život celkem 346 lidí. Nová objednávka od Ryanairu je největší zakázkou na tato letadla od roku 2018, upozornila agentura Reuters.


Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v polovině listopadu povolil obnovit provoz letadel Boeing 737 MAX. Obnovení provozu je nicméně podmíněno úpravami letadel a novým školením pilotů.


Ve středu si mohli zástupci médií jako první cestující vyzkoušet let upraveným letadlem 737 MAX. Let zorganizovaly aerolinky American Airlines, aby ukázaly, že letadlo je bezpečné. Byl to první let letadla s cestujícími od jeho odstavení z provozu.


Hladký návrat stroje MAX do provozu je považován za zásadní pro pověst a finanční situaci Boeingu, který těžce zasáhlo nejen zastavení dodávek letadla, ale také koronavirová krize.


Zdroj: ČTK



"Ryanair je největší evropská letecká společnost, která před propuknutím pandemie koronaviru přepravovala přibližně 149 milionů lidí za rok."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top