investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Rok 2020 z pohledu investorů

22.12.2020

Je za námi jeden z nejdramatičtějších roků posledních dekád. Nejistota a obavy panovaly na trzích i v životech lidí...

Je za námi jeden z nejdramatičtějších roků posledních dekád. Nejistota a obavy panovaly na trzích i v životech lidí. Museli jsme si zvyknout na nová pravidla a obrnit se trpělivostí. Abychom nepodlehli úzkostem pramenícím ze sociální izolace a obav o zdraví, je dobré zaměřit se na to pozitivní, co nám doba přináší. I když se na první pohled může zdát, že příjemných momentů moc nebylo, z hlediska investorů byl tento rok plný příležitostí. A mnoho z nich dokázalo turbulencí v ekonomice využít. Jaký tedy byl rok 2020 z pohledu investičních expertů? Otázku položil Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BHS, dvěma z nich: vedoucímu obchodního oddělení BHS Tomáši Matuškovi a portfolio manažerovi téže firmy Lukáši Kudláčkovi. Po tomto úvodu již asi nepřekvapí, že všichni tři ekonomové ve studiu pořadu Nad věcí sdíleli optimismus pramenící z mnoha pozitivních příběhů, které se na investorském poli letos odehrály. Prvně jmenovaný expert Tomáš Matuška považuje rok 2020 z investorského hlediska za velmi úspěšný. Významnou roli v tom hraje příval kapitálu. Ať již mluvíme o rekordně úspěšných vstupech na burzy po celém světě, či obrovském investičním apetitu, který na trzích pozorujeme.




Zdivočelý rok 2020


Bouřlivý a v mnohém nečekaný rok popisuje i Lukáš Kudláček. Překotný vývoj nastal samozřejmě na jaře v počátku koronavirové krize, kdy akciový trh čelil velké depresi a potýkal se s enormní volatilitou. Následně ale převážila víra investorů v lepší zítřky a také zafungoval levný kapitál centrálních bank. Díky tomu se trh vytáhl zpět, a dokonce dosáhl nových maxim. Rozdíl oproti minulým krizím byl právě v tomto rychlém návratu. Propad cen byl krátkodobý a většina titulů získávala předkrizové hodnoty během dnů ažtýdnů. A brzo je dokonce začaly překonávat. Dynamický rozvoj se týkal zejména technologických odvětví. Některé firmy, které byly v jakémsi nenápadném růstu, zaznamenaly prudký vzestup. Jednalo se o podniky, které nabídly produkty a technologie využitelné během lockdownu. Právě tyto tituly táhly celý trh a ostatní se k nim postupně přidávaly. Celkovému nárůstu také pomohla větší dostupnost peněz, kterou zajistily klíčové centrální banky. Díky tomu se podařilo napumpovat více kapitálu i na akciové trhy.


Příběhy úspěchu


Nový trend, který právě na akciových trzích odborníci sledují, souvisí s výše uvedenými změnami. Jedná se o odklon od dluhového financování ve prospěch nabídky vlastních akcií. Tedy tendence firem získat kapitál pro svůj rozvoj tím, že nabídnou podíl ve formě akcií na burze. První emise akcií na trh, takzvané IPO, přinesly podle Tomáše Matušky jedny z těch nejúspěšnějších příběhů roku. Patří k nim i zdánlivě nenápadná společnost Photon Energy, které se vstupem na trh pomáhalo právě BHS. A podařilo se to na výbornou. Společnost totiž zaznamenala 100% zisk, což je nevídaný nárůst. Lukáš Kudláček připomíná i působivější příklady ze zahraničí. Například IPO společnosti Palantir, která zpracovává velká data i pro

armádu USA, vydělalo svým investorům přes 300 %. Mezi další úspěchy patří loni spíše méně známá společnost Zoom, která dokonale trefila svůj produkt do éry koronaviru, a vyrostla tak o 400 %. Zapomínat bychom neměli ani na firmy z oblasti farmacie, zejména ty, které se podílejí na vývoji vakcíny. Například akcie americké biotechnologické společnosti Moderna se ještě na začátku roku obchodovaly za 20 dolarů a nyní jsou na 150, jde tedy o zhodnocení přes 500 %. U menších firem je dynamický nárůst sice investorsky velmi zajímavý, ale může být i rizikovější. V letošním roce se ovšem dařilo i některým velkým a zaběhlým firmám. Například Amazonu se vyplatila sázka na donáškové a cloudové služby, které vynesly 75% růst, a podobně se dařilo i Netflixu, který byl velmi vyhledávanou službou v době, kdy byla většina lidí doslova zavřená doma.


Poklesy nesou nový potenciál


Pandemický rok ovšem přinesl i špatné zprávy. Obory jako hotelnictví, kasina nebo třeba zájezdy cruiserů samozřejmě na krizi vydělat nemohly. Postiženy byly i další obory jako energetika nebo komodity. Narušen byl také bankovní sektor. Jedním ze smutných příběhů jsou například American Aerolines, které se pohybují kolem 50% ztráty. Další firmy upravovaly dividendovou politiku a tím odradily investory, což je případ Exxon Mobile, který si připsal ztrátu kolem 50 %. I z příběhu ztrát se ale může stát nová příležitost. Jestli se podaří vyvinout vakcínu a překonat krizi, můžou se firmy zejména v cestovním ruchu opět dostat na předkrizová čísla. A toho chtějí využít investoři, kteří nakupují jejich akcie za nynější levnější ceny. Tento trend se již v praxi ukazuje v sektoru bankovnictví, které se také stává potenciálním budoucím tahounem. Může ale s uvedením vakcíny přijít i opačný efekt, tedy výrazné poklesy u současných premiantů trhu? Lukáš Kudláček připomíná, že důležitý je obecně vnímaný sentiment investorů. Ten nyní ve velkém přál technologickým firmám, které poskytovaly možnost komunikace na dálku. Pokud se lidé vrátí ke svému normálnímu životu, může to být z hlediska těchto firem negativní. Na druhou stranu technologie přinesly i nové možnosti a potenciál pro další inovace, a proto si podle něj mnozí investoři akcie budou chtít ponechat. S přibývajícími zprávami o možném návratu k normálu se ale množí také rotace aktiv na trhu. Není to ovšem automatické a vývoj lze jen těžko předpovídat.


Extrémy komoditního trhu


Zajímavou kapitolou jsou komodity. Výjimečným nárůstem v roce 2020 prošlo zlato, které překonalo magickou hranici 2 000 dolarů za trojskou unci. Tedy jako již vícekrát v historii se cena zlata ukázala jako pomyslný barometr nejistoty investorů, kteří se ve složitých časech obrací ke zlatu. K vrcholu tak jeho cena došla na začátku srpna a od té doby v návaznosti na relativní uklidnění situace opět lehce poklesla. I když mezi experty ve světě nepanuje shoda, Tomáš Matuška se domnívá, že si zlato svou cenu udrží nad 1 800 dolary i do budoucna. Nevídaným vývojem v letošním roce prošly také ceny ropy. Zastavení dopravy a utlumení ekonomiky přineslo na jaře menší poptávku po pohonných hmotách, a tedy i po ropě. Nízký odbyt znamenal pokles její ceny a naplnění skladovacích kapacit. Mnoho velkých investorů však mělo nakoupené kontrakty, které měli v úmyslu opět prodat. Potřebovali se jich tedy rychle zbavovat, aby nebyli nuceni ropu opravdu fyzicky vypořádat. To by při přeplnění skladovacích kapacit totiž přišlo dráž, než byla cena samotné ropy. Následkem byla kuriózní negativní cena, tedy situace, kdy prodávající museli platit kupcům, aby se nepohodlných kontraktů zbavili. Tato situace byla až do jara 2020 jen velmi těžko představitelná.




Co přinese rok 2021


A jaké jsou výhledy na příští rok? Tomáš Matuška věří, že překotnější a nejistější situace již nepřijde a dočkáme se uklidnění. Epidemii nejspíše budeme čelit dále, ale její vliv bude klesat. Firmy všude na světě mají velkou podporu států a i díky těmto zásahům se daří držet nezaměstnanost na uzdě, což znamená také naději pro světovou ekonomiku. Lukáš Kudláček situaci vidí trochu méně optimisticky. Jedna věc je úspěšný vývoj vakcíny a druhá je její masová výroba a distribuce. Ta bude při obrovské poptávce celého světa velmi složitá. Plně dořešená navíc není ani situace kolem amerických voleb, což může způsobovat další volatilitu. Dají se očekávat problémy firem, kterým pomohly státy, ale zatím nemají vykrytou poptávku. Až podpory skočí, může přijít vlna propouštění. Roli bude hrát rovněž uvolňování peněz a s tím spojená inflace. Na celém světě centrální banky vytiskly ohromné množství peněz a zdá se, že držet aktiva spíš než peníze bude ještě důležitější než dříve. Podle Tomáše Matušky tento rok dokázal, že právě akcie s sebou nesou velký potenciál k výnosům. Zatímco dluhopisy nebo nemovitosti víceméně udržely hodnotu, akciím dynamický vývoj svědčí a dá se na nich vydělat v období růstu i poklesu. Zdá se tedy, že i v příštím roce nás budou čekat zajímavé příležitosti a další pozitivní investorské příběhy. A ty budou potřeba v příštím roce minimálně stejně, jako tomu bylo v divokém roce 2020.




Tomáš Matuška

Head of Equity Sales & Trading


Pracuje na kapitálovém trhu od roku 1996. Začínal jako poradce v pobočce americké brokerské společnosti Madison

Capital. Spoluvytvářel a tři roky následně vedl obchodní oddělení ve společnosti Impress marketing. Odtud v roce

2005 přestoupil do BH Securities, kde dnes působí jako vedoucí obchodního oddělení.




Lukáš Kudláček

Portfolio manažer BHS


Lukáš Kudláček se pohybuje na akciových trzích od roku 2008, kdy nejprve pracoval jako investiční poradce, poté jako

burzovní makléř, správce portfolia Family office a od roku 2018 působí ve společnosti BHS nejprve na pozici senior

equity trader a poté jako portfolio manažer. Mimo svou profesní dráhu se zabývá ekonomickou, geopolitickou a

bezpečnostní analýzou, orientovanou zejména na Čínu v rámci výzkumného institutu IRCC.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top