investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Řidiči šetří více než korunu na litru benzínu i nafty

12.09.2019

Ceny pohonných hmot se snižují od přelomu května a června...

Ceny pohonných hmot se snižují od přelomu května a června. Tehdy se průměrná cena benzínu vyšplhala až na 33,73 koruny za litr a průměrná cena nafty dosahovala úrovně 32,76 koruny za litr. Od té doby však ceny pohonných hmot setrvale klesají. Aktuálně lze benzín pořídit za průměrnou cenu 32,48 koruny za litr a naftu za 31,69 koruny za litr. Řidiči tak šetří 1,25 koruny na litru benzínu a 1,07 koruny na litru nafty.

Setrvalý trend snižování cen na čerpacích stanicích snižuje marže pumpařů. Výrazný prostor pro další pokles cen již nemají, proto lze v následujících týdnech očekávat, že se ceny benzínu a nafty začnou ustalovat. Při současné ceně ropy Brent na úrovni kolem 61 dolarů za barel by pumpaři byli schopni dál zlevňovat, ale musel by být silnější kurz koruny vůči dolaru. Současná úroveň kurzu 23,51 CZK/USD prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i pumpařů, kteří jsou závislí na dovozu ropných produktů.



Světové trhy s ropou překvapila nová analýza poradenské agentury DNV GL, která se zabývá energetikou a působí ve více než sto zemích světa. Analýza tvrdí, že poptávka po ropě vyvrcholí za 3 roky. Následně se do roku 2030 bude udržovat na vysoké úrovni, ale po tomto datu prudce klesne. Mnoho analýz doposud předpokládalo, že se vysoká poptávka po ropě bude udržovat minimálně do roku 2040. Mezinárodní energetická agentura (IEA), která radí západním ekonomikám, dokonce neočekává vrchol poptávky po ropě před rokem 2040. IEA tvrdí, že rostoucí poptávka v petrochemickém a leteckém průmyslu by měla více než kompenzovat nižší poptávku v silniční dopravě.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Koruna by do budoucna mohla začít posilovat, protože Americká centrální banka (Fed) pravděpodobně sníží úrokové sazby. Uvolňování měnové politiky lze očekávat i v eurozóně. Oproti tomu Česká národní banka zřejmě bude dál udržovat současné nastavení úrokových sazeb. Pro mnohé investory by se v důsledku tohoto vývoje mohla jevit korunová aktiva jako atraktivnější. To by mohlo zvýšit poptávku po nákupu korun, což by vedlo k posílení kurzu koruny."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top