investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Týden plný klíčových údajů završila vysoká inflace

19.02.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v pátek klesly, když týden plný klíčových údajů završila vysoká inflace. Index S&P 500 se za posledních pět dní propadl o 0,27 % a ukončil tak pětitýdenní vítěznou sérii. Ve skutečnosti americké údaje indexu cen výrobců PPI sladily předpokládanou trajektorii sazeb Fedu s trhem, neboť investoři nyní počítají s pouhými třemi sníženími v tomto roce.

Index cen výrobců byl vyšší, než se očekávalo, a vykázal 0,3% nárůst cen oproti prosinci, přičemž meziroční nárůst činil 0,9 %. Stalo se tak po horších údajích o indexu spotřebitelských cen CPI, které se vykázaly na začátku tohoto týdne. Přestože se trh zotavil z úterního zklamání, investorská nálada se přeci jen zhoršila a srazila akcie z pětitýdenní vítězné série. Index S&P 500 za posledních 5 dní klesl o 0,4 %, zatímco Nasdaq o 1,3 %. V posledním týdnu se také zhoršily údaje o maloobchodních tržbách v USA, které v lednu oproti předchozímu měsíci poklesly o 0,8 %. Tyto údaje poukazují na silnou ekonomiku, ale znamenají, že snížení sazeb Fedu je vzdálenější, než trhy doufaly. Ve čtvrtek prezident atlantského Fedu Raphael Bostic uvedl, že není přesvědčen, že inflace definitivně směřuje k 2% cíli centrální banky. Po zveřejnění údajů o indexu cen výrobců stouply šance, že Fed na květnovém zasedání ponechá sazby na stávající úrovni. Investoři nyní počítají s pouhými třemi sníženími v tomto roce, zatímco na začátku roku očekávali sedm. Prudká úprava očekávání však zatím akcie významně neovlivnila, protože býčí nálada a lepší než očekávané zprávy o ziscích jim poskytují silnou podporu.

V nadcházejícím zkráceném obchodním týdnu budou investoři sledovat nejnovější zápis z jednání Fedu, aby získali nové poznatky o směřování měnové politiky. Zisky výrobce čipů Nvidia budou dalším kritickým testem horečky umělé inteligence, která v posledních měsících žene akcie vzhůru. Walmart odstartuje zisky největších amerických maloobchodníků a údaje o PMI vrhnou světlo na sílu globální ekonomiky. 

Společnost Nvidia oznámí ve středu po uzavření amerického trhu výsledky hospodaření, což může být vzhledem k velikosti společnosti a jejímu postavení v centru nadšení z příslibu umělé inteligence klíčový test nálady na trhu. Akcie společnosti Nvidia, jejíž čipy jsou považovány za zlatý standard v odvětví umělé inteligence, se v roce 2023 více než ztrojnásobily a letos zatím vzrostly o dalších zhruba 50 %, čímž se staly třetí největší americkou společností podle tržní kapitalizace po společnostech Microsoft a Apple. Zisky společnosti Nvidia se na letošním růstu indexu S&P 500 podílejí více než čtvrtinou! Když se tedy říká, že se akciovému trhu letos daří, myslí se tím skutečně to, že se daří technologiím, a Nvidia je jejich jádrem. V rámci umělé inteligence panuje nadšení, a pokud výsledky hospodaření nenaplní očekávání, může to výrazně zatížit sentiment. 

Obavy z možnosti globální recese se zmírnily, protože americká ekonomika se silným trhem práce zůstává i nadále odolná. A i když se čínská ekonomika nachází v útlumu a očekává se, že německá ekonomika se letos propadne, údaje o PMI zveřejněné ve čtvrtek by měly ukázat, že situace mimo USA není zcela bezútěšná. Rozvíjející se trhy mimo Čínu, zejména Indie a Blízký východ, jsou silné a americký index PMI pravděpodobně zůstává v expanzivním teritoriu poté, co v lednu dosáhl šestiměsíčních maxim.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„V nadcházejícím zkráceném obchodním týdnu budou investoři sledovat nejnovější zápis z jednání Fedu, aby získali nové poznatky o směřování měnové politiky.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top