investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech po dalším nepovedeném odrazu výše v první polovině seance. Index S&P 500 klesl přibližně o 0,2 % a připsal si pátou seanci poklesu v řadě. Průmyslový index Dow Jones se pohyboval těsně nad nulovou hranicí, zatímco Nasdaq Composite klesl o 0,5 %, čímž prodloužil nedávný propad technologického sektoru.

Akcie se potýkaly s obavami, že inflace se již neochlazuje a Fed by mohl zmírnit snižování úrokových sazeb. Představitelé Fedu tyto obavy ve čtvrtek ještě podpořili, když prezident atlantského Fedu Raphael Bostic zopakoval, že nepředpokládá snížení sazeb do konce roku. Díky tomu se do popředí zájmu dostaly zisky podniků, investoři pozorně sledují, jak se zprávy shodují s vysokými očekáváními. Poslední čtvrtletní výsledky společnosti TSMC byly smíšené: Tchajwanský čipový gigant varoval před výhledem růstu v letošním roce mimo oblast paměťových čipů, což poslalo akcie o více než 5 % níže. Společnost však upozornila na "nenasytný" apetit po umělé inteligenci, když vykázala lepší čtvrtletní zisk. Výnosy dluhopisů které v poslední době působí jako protivítr pro akcie, ve čtvrtek opět vzrostly. Výnos desetiletých státních dluhopisů vzrostl a obchodoval se poblíž 4,65 %.

Mnozí akcioví stratégové na začátku roku očekávali oživení výkonnosti akcií s malou tržní kapitalizací, protože se shodli na tom, že Fed začne v první polovině roku 2024 snižovat úrokové sazby. Nyní, když trh snižuje své naděje na snížení úrokových sazeb v letošním roce, index Russell 2000 s malou kapitalizací od začátku roku klesl o téměř 3 % a zaostává za více než 5% růstem indexu S&P 500 v letošním roce. Myslíme si, že Russell 2000 by mohl být v nejbližší době trochu problémový, dokud nedojde k potvrzení zpomalení inflace a většímu potvrzení toho, že FED bude moci začít snižovat sazby. Hlavním katalyzátorem pro růst akcií s nízkou tržní kapitalizací je větší jasnost ohledně vývoje úrokových sazeb. Klíčovým důvodem je struktura dluhu malých společností. Menší firmy mají více než 40 % svého dluhu vystaveno vyšším sazbám, a to buď ve formě úvěrů s pohyblivou sazbou, nebo krátkodobého dluhu, který může být nutné v prostředí vyšších sazeb refinancovat. Ve srovnání s tím má podle výzkumného týmu Bank of America zhruba 75 % společností z indexu S&P 500 dlouhodobý dluh s pevnou úrokovou sazbou. Připočtěme, že společnosti s velkou kapitalizací mají často více hotovosti, která by mohla mít z vyšších sazeb prospěch, a že nesnižování sazeb ze strany Fedu je pro menší společnosti jednoduše nákladnější než pro velké společnosti. Čím déle zůstanou sazby vysoké, tím větší a větší riziko pro zisky těchto společností to představuje.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Mnozí akcioví stratégové na začátku roku očekávali oživení výkonnosti akcií s malou tržní kapitalizací, protože se shodli na tom, že Fed začne v první polovině roku 2024 snižovat úrokové sazby. Nyní, když trh snižuje své naděje na snížení úrokových sazeb v letošním roce, index Russell 2000 s malou kapitalizací od začátku roku klesl o téměř 3 % a zaostává za více než 5% růstem indexu S&P 500 v letošním roce.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top