investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Raketový růst ceny zlata a další výhled

20.03.2023

Otřes v bankovním sektoru přiměl mnohé investory investovat do bezpečných přístavů...

Cenu zlata obvykle nejvíce ovlivňují globální ekonomická a politická situace, míra inflace, monetární politika centrálních bank, síla amerického dolaru a nabídka – poptávka. V posledních letech mimořádně dobrým prediktorem ceny zlata byla síla amerického dolaru. Měna, monetární politika a inflace jsou vzájemně výrazně provázané. Americký dolar v posledních týdnech začal znovu posilovat, po téměř rok dlouhém propadu o necelých 12 %. Důvodem je lednové zpomalení dezinflace a tím vyvolaná potřeba striktnější monetární politiky. Výnosy na vládních dluhopisech USA v reakci vzrostly, což přilákalo cizí kapitál do Států, a to nyní posiluje americkou měnu. Spojené státy jsou napřed oproti Eurozóně v boji proti inflaci, a tak se dá očekávat, že úrokový diferenciál mezi USA a Eurozónou bude v budoucnu růst ve prospěch Eurozóny. To znamená, že americký dolar bude mít tendenci, zhruba od poloviny letošního roku oslabovat, a to podpoří zlato.

V týdnu od 8. března 2023 ceny zlata prudce vyrostly kvůli obavám, které nyní postihly bankovní sektor. Majetní klienti bank (obzvlášť těch menších) ztrácejí pocit bezpečí a vybírají své peníze. Tyto prostředky pak často odtékají do státních dluhopisů USA. Ty jsou bezpečné, a dokonce nabízí roční výnosy srovnatelné, nebo vyšší, než které nabízí bankovní instituce. Alternativou je i zlato o které je v posledních týdnech velmi vysoký zájem. Strach je přítelem zlata a pokud bude eskalace v bankovním sektoru pokračovat, je pravděpodobné, že cena zlata má ještě nějaký prostor pro růst. Zlatu prospívá také vysoká inflace, které zlato historicky dobře odolávalo. Na druhou stranu, pokud se situace uklidní, ceny zlata pravděpodobně čeká ochlazení v dalších týdnech, neboť již teď je překoupené, a to na základě technické analýzy.

Zlato podléhá sezónním výkyvům, a to se dá využít pro lepší načasování nákupu aktiva. Historicky, nejméně růstovými měsíci v roce bývají historicky březen, červen, červenec a říjen. Letní měsíce jsou typické pro časté dovolené obchodníků a útlum poptávky po zlatých špercích. Vojenský konflikt na Ukrajině zatím nejeví známky zlepšení. Válka je v patové situaci, kdy ani jedna ze stran (NATO v čele s Ukrajinou a Rusko) nemohou z konfliktu vystoupit. Důvod je ten, že ústup jedné strany druhé by vedlo k velkým reputačním škodám, které ani jedna ze stran není ochotná nést. V případě dalšího vyostření konfliktu by ceny zlata mohly reagovat výrazným růstem v důsledku vyšší poptávky.

Závěr a prognóza

Současný vývoj ekonomiky a monetární politiky v kombinaci s vysokou inflací činí zlato relativně atraktivním a konkurenceschopným aktivem. Pravděpodobnost nečekaných ostře negativních ekonomických událostí roste s vyššími úrokovými sazbami. Inflace je pořád zvýšená a nezdá se, že by se měla brzy vrátit ke 2% cíli. Ekonomická aktivita zpomaluje a konkurenční třídy aktiv jsou v současnosti méně atraktivní vůči zlatu. V průběhu roku se také očekává oslabující americký dolar, což je pro tento cenný kov velmi příznivé, neboť je právě v něm oceňován. Celoroční výhled na cenu zlata je tedy konstruktivní.

Timur Barotov, analytik BHS

„Otřes v bankovním sektoru přiměl mnohé investory investovat do bezpečných přístavů, jako jsou vládní dluhopisy či zlato.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top