investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pumpaři otálejí s výrazným snižováním cen

13.06.2019

Na čerpacích stanicích dochází k mírnému zlevňování pohonných hmot...

Na čerpacích stanicích dochází k mírnému zlevňování pohonných hmot. Za uplynulý týden se průměrná cena benzínu snížila z 33,69 koruny za litr na 33,55 koruny za litr. U nafty došlo ke zlevnění průměrné ceny z úrovně 32,70 koruny za litr na 32,53 koruny za litr. Trend snižování cen pohonných hmot bude pokračovat i v dalších týdnech. Pumpaři mají ke zlevňování výrazný prostor, ale zatím s prudším snížením cen benzínu a nafty otálejí.

Cena ropy se v průběhu uplynulého týdne pohybovala jako na houpačce. Ropa Brent nejprve zdražila z úrovně 62 dolarů za barel až na 64 dolarů za barel. Následně však došlo ke snížení ceny na 60 dolarů za barel. Aktuálně se cena ropy Brent opět vrátila na úroveň 62 dolarů za barel. Po výrazném zlevnění na konci května si cena ropy nachází novou rovnovážnou úroveň, která se pravděpodobně bude pohybovat mezi 60 a 65 dolary za barel.

 

V uplynulém týdnu docházelo k posilování koruny vůči dolaru z úrovně 22,77 CZK/USD až na 22,62 CZK/USD. Silnější kurz koruny umožňuje zlevňovat dovoz, což se týká i ropy a ropných produktů. Kromě propadu ceny ropy je kurz koruny dalším faktorem, který přispívá ke zlevňování cen na čerpacích stanicích. Současný vývoj umožňuje prudké snížení cen pohonných hmot. Pumpaři však zlevňují jen mírně a spíše vyčkávají na reakci konkurence. Vzhledem k rozsáhlé síti čerpacích stanic v České republice lze očekávat, že konkurenční tlak nakonec povede k výraznému snížení cen pohonných hmot. Zlevňování však již tradičně probíhá pomalejším tempem než zvyšování cen.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Největším producentem ropy zůstávají Spojené státy, jejichž produkce se pohybuje nad úrovní 12 milionů barelů za den. Druhým největším producentem zůstává Rusko, jehož produkce mírně klesá a pohybuje se kolem úrovně 11 milionů barelů za den. Třetím největším producentem ropy je Saúdská Arábie. Její produkce rovněž klesá a již se pohybuje pod úrovní 10 milionů barelů za den."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top