investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pojišťovně VIG klesl zisk o 29 procent

26.11.2020

Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group (VIG) klesl za devět měsíců letošního roku zisk...

Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group (VIG) klesl za devět měsíců letošního roku zisk před zdaněním o 29,2 procenta na 266,3 milionu eur (téměř sedm miliard Kč). Firma dnes uvedla, že důvodem poklesu byly nižší finanční výsledky a odpisy majetku v Bulharsku, Chorvatsku a Gruzii v souvislosti s koronavirovou krizí. VIG působí také v České republice.

Předepsané pojistné stouplo o 1,7 procenta zhruba na osm miliard eur. Příjmy z pojistného u životního pojištění sice o jedno procento klesly, u všech dalších oblastí podnikání se ale zvýšily. Z jednotlivých zemí k tvorbě zisku přispělo zejména Rakousko a Polsko, významný růst zaznamenalo ale také Turecko a Gruzie a dále Rumunsko a Maďarsko.


Pojišťovna rovněž potvrdila dosavadní prognózu na celý letošní rok. Zisk před zdaněním se má pohybovat v rozmezí 300 až 350 milionů eur, zatímco loni činil 522 milionů eur, upozornila agentura APA.


Skupinu VIG tvoří asi 50 firem ve 25 zemích, s jejími akciemi se obchoduje i na pražské burze. Loni firma dokončila spojení svých dvou českých pojišťoven, a to Kooperativy a Pojišťovny České spořitelny. Na pojistném trhu tak zůstala pouze Kooperativa. Spolu s druhou dceřinou společností, Českou podnikatelskou pojišťovnou, má VIG na českém pojišťovacím trhu podíl kolem 32 procent.


Zdroj: ČTK



"Historie Vienna Insurance Group sahá až do roku 1824. Na konci 80. let minulého století společnost začala expandovat ve střední a východní Evropě. V tehdejším Československu založila společnost Kooperativa, která dodnes funguje v České republice i na Slovensku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top