investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Plynovod Nord Stream 2 bude letos určitě dokončen

26.03.2021

Výstavba plynovodu Nord Stream 2, který bude po dně Baltského moře přivádět...

Výstavba plynovodu Nord Stream 2, který bude po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa, bude letos určitě dokončena. Novinářům to dnes řekl předseda správní rady ruské společnosti Gazprom Viktor Zubkov. Projekt se snaží blokovat americká vláda, a to jak ta současná pod vedením prezidenta Joea Bidena, tak i ta předchozí, kterou vedl Donald Trump.

"Aktivní práce pokračují, dokončit zbývá už jen kousek," řekl Zubkov. "Budou určitě dokončeny letos, rozhodně," dodal. Plynovod už je podle něj hotov z 90 až 92 procent.


Nord Stream 2 má zdvojnásobit přepravní kapacitu již existujícího plynovodu Nord Stream na 110 miliard krychlových metrů ročně. Projekt se letos ještě více zpolitizoval v souvislosti s uvězněním ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.


Výstavba plynovodu byla přerušena v prosinci 2019, když práce zastavila švýcarská společnost Allseas. Ta se specializuje na pokládku potrubí, k zastavení prací ji donutila právě hrozba sankcí ze strany Washingtonu. Loni v prosinci pokládku obnovila společnost Nord Stream 2 AG a stavební práce teď pokračují u dánského pobřeží.


Z projektu Nord Stream 2 se kvůli obavám ze sankcí podle agentury Reuters před měsícem stáhla i německá zajišťovna Munich Re. Americká vláda hrozí sankcemi evropským firmám, které se projektu účastní. Spojené státy tvrdí, že Evropa je až příliš závislá na ruských energiích. Podle analytiků ale za snahou výstavbu zablokovat stojí i snaha Spojených států prosadit se na evropském trhu se zemním plynem.


Projekt Nord Stream 2 vede ruská plynárenská společnost Gazprom, v níž má hlavní slovo stát. Asi polovinu financí poskytly německé firmy Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská společnost Shell, dále rakouská OMV a také francouzská Engie.


Zdroj: ČTK



"Koronavirová krize vedla k omezení spotřeby průmyslových komodit. Díky tomu se snížily burzovní ceny ropy, elektřiny i zemního plynu. S postupnou obnovou globálního hospodářství však dochází k výraznému zdražování těchto komodit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top