investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Photon Energy dosáhl rekordních výsledků

11.02.2022

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy zvýšila loni provozní zisk EBITDA meziročně o 13,6 procenta...

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy zvýšila loni provozní zisk EBITDA meziročně o 13,6 procenta na 9,6 milionu eur (233 milionů korun). Tržby proti roku 2020 vzrostly o 28,7 procenta na 36,4 milionu eur (885 milionů korun). Společnost o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. V obou případech jde o rekordní hodnoty.

V Maďarsku uvedla společnost do provozu elektrárnu o výkonu 1,4 megawattu (MW), která je její první evropskou elektrárnou dodávající energii za tržní ceny, což znamená, že elektrárna není závislá na žádném podpůrném mechanismu. Portfolio vlastních elektráren skupiny se tak rozšířilo na 90,5 MW.


Společnost také umístila na trh svůj první zelený dluhopis v plné výši 55 milionů eur (přes 1,3 miliardy Kč), což přilákalo nové investory, včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj, která se stala dlouhodobým investorem. Photon Energy použije výnos z emise dluhopisů na financování developmentu a výstavby vlastního portfolia fotovoltaických elektráren.


V roce 2021 rozšířila společnost portfolio připravovaných projektů v Maďarsku, Polsku a Rumunsku na 490 MW, přibližně o 291 MW více než bylo v prosinci 2020. Společně s australským projektem o výkonu 300 MW rozvíjí společnost v současné době fotovoltaické projekty s celkovou kapacitou 790 MW.


"Při pohledu do roku 2022 vidíme mnoho příležitostí k růstu. Spolu se stále narůstajícím portfoliem vlastních velkých fotovoltaických elektráren, se jedná například o velmi zajímavou a významnou oblast FV projektů pro firemní zákazníky, z které budou profitovat všechny naše obchodní linie. Někteří z těchto komerčních zákazníků využijí také řešení pro úpravu vody nabízené společností Photon Water. To dokonale zapadá do naší strategie kombinovat vhodná řešení, která našim zákazníkům zajistí jak obnovitelnou energii, tak čistou vodu," uvedl generální ředitel Photon Energy Group Georg Hotar.


Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo má v Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Austrálii a po celé Evropě. Společnost postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 110 MW. Dceřiná společnost Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 320 MW, z toho přes 130 MW v ČR. Akcie firmy jsou obchodovány na burzách v Praze, Varšavě a Frankfurtu.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost BH Securities pomáhala administrovat emisi akcií Photon Energy při vstupu na pražskou burzu. Těší nás velký úspěch a s ním související růst ceny akcií této společnosti.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top