investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Philip Morris – pololetní výsledky přinesly naději na roční dividendu nad 800 korunami na akcii

19.08.2014

Pololetní zisk Philip Morris překonal očekávání trhu (i naše) a se 401 korunami čistého nekonsolidovaného zisku na akcii je spojena naděje na budoucí dividendu za celý rok opět nad hranicí 800 korun....

Pololetní zisk Philip Morris překonal očekávání trhu (i naše) a se 401 korunami čistého nekonsolidovaného zisku na akcii je spojena naděje na budoucí dividendu za celý rok opět nad hranicí 800 korun. Dobrou zprávu již pocítil kurz akcií Philip Morris na burze.

V dobrém výsledku se sečetl příznivý vývoj odbytu v Česku, nezanedbatelné zlepšení exportu v průběhu druhého čtvrtletí, pozitivní dopad cenové politiky a oslabení české koruny, které sehrálo kladnou roli v přepočtu tržeb z exportu do Evropy a z prodejů na Slovensku do české měny.

V porovnání s naším očekáváním zde byla i určitá překvapení.

Celkový odbyt nebyl až tak velký

Asi nejvíce pozornosti přitahovala čísla exportu, protože čísla českého exportu tabákových výrobků vedená Českým statistickým úřadem slibovala větší skok. Skutečně se tak dílem stalo. Ve druhém čtvrtletí vzrostl odbyt exportu o +6% Y/Y a přetrhl tak řadu klesajících kvartálů. Bylo to velmi dobré, i když méně, než by naznačovaly celkové statistiky za ČR.

Přes tento nárůst čtvrtletního exportu to na celé pololetí nestačilo a pololetní odbyt zůstal meziročně stále níže. Nad budoucím významem exportu v hospodaření firmy proto stále visí určitý otazník. Další období by měla ukázat, do jaké míry bude možno se na něj spolehnout, pokud by na český a slovenský trh dolehla opět tíseň.

O to více je potěšitelný rostoucí odbyt v Česku, o +5% Y/Y i přes celkový pokles českého trhu cigaret.

Úspěšná cenová politika a dobré ziskové marže

I když celkový odbyt cigaret nenaplnil naše, asi velmi ambiciózní, odhady a v pololetí se meziročně vyvezlo méně produkce, nárůst pololetních tržeb a velmi dobré zisky svědčí o úspěšné cenové politice. Společnost zvyšuje postupně a citlivě ceny cigaret tak, aby „nevyděsila“ trh v podmínkách rostoucí spotřební daně a zpřísňování zákazů kouření. A vyplatí se to: EBITDA marže dosažená v pololetí činila 23,6%, vloni 21,4%. Podobně marže provozního zisku byla +20,3%, loni 17,7%. Svou kladnou roli zde sehrává i oslabení české koruny, byť jej firma v opačném smyslu může trochu pociťovat při nákupu suroviny (tabáku) ze zahraničí.

Pohled na vybraná konsolidovaná pololetní čísla je uveden níže v tabulkách:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top