investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pfizer investuje do výrobce vakcín Valneva

20.06.2022

Pfizer výměnou za investici získá ve firmě Valneva podíl 8,1 procenta...

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje 90,5 milionu eur (2,2 miliardy Kč) do francouzského výrobce vakcín Valneva, se kterým spolupracuje na vakcíně proti borelióze. Pfizer výměnou za investici získá ve firmě Valneva podíl 8,1 procenta, oznámily dnes firmy. Akcie společnosti Valneva, která pracuje také na vakcíně proti covidu-19, v reakci na oznámení investice prudce zpevnily.

Pfizer získá nové akcie firmy Valneva za cenu 9,49 eura za akcii. Valneva použije zisk z kapitálové investice Pfizeru na další vývoj svého přípravku VLA15 a ve třetím čtvrtletí zahájí třetí fázi studie. Pfizer a Valneva rovněž aktualizovaly podmínky dohody o spolupráci a licenci pro VLA15, kterou oznámily koncem dubna 2020.

"Investice Pfizeru do Valnevy podtrhuje kvalitu práce, kterou jsme společně vykonali v posledních dvou letech, a je výrazným uznáním odborných znalostí Valnevy v oblasti vakcín," uvedl generální ředitel firmy Valneva Thomas Lingelbach.

Podle upravené dohody bude Valneva nyní financovat 40 procent zbývajících společných nákladů na vývoj. Doposud měla financovat 30 procent. Pfizer pak bude platit firmě Valneva odstupňované licenční poplatky v rozmezí 14 procent až 22 procent. Kromě toho budou licenční poplatky doplněny mimořádnými platbami vycházejícími z kumulativního prodeje, uvedla agentura Reuters.

Akcie firmy Valneva odpoledne na burze v Paříži přidávaly téměř 28 procent a obchodovaly se za více než deset eur.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost Pfizer byla v roce 2020 vyřazena z indexu Dow Jones Industrial Average.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top