investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

PayPal umožní platby v kryptoměnách

21.10.2020

Americká platforma pro digitální převody peněz PayPal Holdings umožní svým klientům kupovat, prodávat...

Americká platforma pro digitální převody peněz PayPal Holdings umožní svým klientům kupovat, prodávat a držet bitcoiny a další virtuální měny. Klienti PayPalu také budou moci od příštího roku platit kryptoměnami při nakupování v 26 milionech obchodů, ve kterých se dá platit přes PayPal. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Cena bitcoinu v reakci na zprávu začala růst a odpoledne přidávala skoro čtyři procenta nad 12.380 dolarů (téměř 284.000 Kč).

PayPal doufá, že novou službou podpoří globální používání virtuálních měn a připraví svoji síť na nové digitální měny, které by mohly vyvíjet centrální banky a firmy, uvedl prezident a generální ředitel PayPalu Dan Schulman.


"Spolupracujeme s centrálními bankami a přemýšlíme o všech formách digitálních měn a o tom, jakou roli by mohl PayPal hrát," prohlásil Schulman.


Majitelé účtů v USA budou moci nakupovat, prodávat a uchovávat měny ve svých peněženkách na platformě PayPal už v následujících týdnech. Do dalších zemí a do své aplikace Venmo plánuje firma expanzi v první polovině příštího roku.


Další přední finančně technologické firmy, jako je poskytovatel mobilních plateb Square či aplikace pro obchody s akciemi Robinhood Markets, svým uživatelům také umožňují nakupovat a prodávat kryptoměny. Zapojení PayPalu je však vzhledem k jeho dosahu významnou událostí. PayPal má po celém světě 346 milionů aktivních účtů a ve druhém čtvrtletní zpracoval platby za 222 miliard USD (5,1 bilionu Kč).


"Začlenění kryptoměn v čele s Bitcoinem do platebního systému PayPal zvýší oblibu využívání těchto měn zejména mezi běžnými spotřebiteli, kteří budou mít o důvod víc do těchto alternativních nástrojů investovat. Kryptoměny v současnosti nabízí zajímavé zhodnocení v řádu desítek procent a poptávka po nich v Česku se letos zvýšila zhruba o pětinu. Jsou také do jisté míry imunní vůči současnému vlivu pandemie, která se odráží na poklesu kapitálových trhů," řekl ČTK ředitel Bitstock.com Martin Stránský.


Kryptoměny mají tendenci být nestabilní, což je činí atraktivní pro spekulanty, ale méně přitažlivé pro obchodníky a nakupující. Transakce s nimi jsou také pomalejší a nákladnější než u dalších platebních systémů. Platby v kryptoměnách na PayPal budou vypořádány za použití oficiálních měn, jako je americký dolar. To znamená, že obchodníci neobdrží platby ve virtuálních měnách, i když za jejich zboží bude přes PayPal v kryptoměně zaplaceno.


Mnoho centrálních bank po celém světě se už vyjádřilo, že chtějí v příštích letech vyvinout digitální verze svých měn. Sociální síť Facebook pak za podpory dalších firem v roce 2019 zahájila projekt vlastní kryptoměny s názvem Libra. PayPal byl zakládajícím členem projektu, po několika měsících ho však opustil.


Bitcoin v reakci na zprávu posiluje a blíží se letošnímu maximu. V srpnu jeho cena vystoupila až na 12.473 USD, od začátku října si připsal už asi 15 procent.


Zdroj: ČTK



"PayPal lze používat ve více než 200 zemích. Různé země však mají různé podmínky. V roce 2015 PayPal přestal fungovat na Krymu, což bylo v souladu s mezinárodními sankcemi vůči Rusku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top