investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady

16.05.2024
obchodprodejtržbyusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Osmnáctikorunová dividenda od Telefónica CR, aneb dá se z toho vyvodit něco více?

20.05.2014

Internetové weby a média věnující se akciovému trhu již obletěla zpráva o návrhu představenstva Telefónicy CR na hrubou dividendu 18 korun na akcii k vyplacení na podzim tohoto roku.....

Internetové weby a média věnující se akciovému trhu již obletěla zpráva o návrhu představenstva Telefónicy CR na hrubou dividendu 18 korun na akcii k vyplacení na podzim tohoto roku. Zkusme se nad tím zamyslet a zaspekulovat, co by to mohlo znamenat pro budoucnost.

V prvé řadě, zpráva vyběhla bez toho, že by byla zveřejněna pozvánka na valnou hromadu, která má rozdělení zisku schválit a která se čeká každým dnem. Jestliže  představenstvo nechtělo s oznámením návrhu dividendy již déle čekat, pak to může např. znamenat, že právní analýzy, které měly potvrdit nebo vyloučit další využití položky emisního ážia k navýšení dividend, daly negativní odpověď. Z toho lze vyspekulovat asi trojí:

a)       těžko lze očekávat nějaký jiný (vyšší)  návrh na samotné valné hromadě,

b)      jestliže nebyla ještě zveřejněna pozvánka na valnou hromadu, možná se na programu ještě pracuje a uvidíme, zda se neobjeví nějaký bod směřující k nákupu vlastních akcií a snižování základního kapitálu,

c)       do budoucna opět stoupá význam čistého zisku jako hlavního rámce určujícího výši dividendy. A v tomto ohledu nelze zatím čekat nějaké zázraky.

Za druhé, uvažovaný výsledek právní analýzy by nahrával spíše tomu, aby v okamžiku zveřejnění povinné nabídky odkupu byla zvážena možnost odprodeje. Je to asi předčasná úvaha, když není znám klíčový parametr odkupu, a to cena odkupu. Ale zatím se nezdá, že by měla významněji překročit tři sta korun. Letošní čtvrtletní výsledky a navrhovaná nižší dividenda vzbuzují spíše lehkou skepsi i pro cenu odkupu, ale snad nás skutečnost příznivě překvapí.

Graf: Telefónica CR - průměrný dvanáctiměsíční zisk na akcii

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top