investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Akcie opět končí obchodní týden v zelených číslech

20.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Již rok klesají ceny zemědělských výrobců

20.05.2024
cenaprůmyslvýrobačesko

Optimální investiční portfolio do příštích let

20.05.2024
akciedluhopisyinflaceinvesticetechnologie

Ranní zpravodaj: Dow Jones se poprvé v historii dotkl hranice 40 000 bodů

17.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

OpenAI by mohla v pondělí představit konkurenta vyhledávače Googlu

10.05.2024

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje...

Společnost OpenAi, která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, by mohla v pondělí představit svůj vyhledávač využívající umělou inteligenci (AI). Zvyšuje tak úsilí ve své snaze konkurovat současné jedničce na trhu, firmě Google. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Datum oznámení se však může ještě změnit.

Zpravodajské servery Bloomberg a Information napsaly, že OpenAI, kterou podporuje Microsoft, pracuje na vyhledávacím produktu, který by mohl konkurovat společnosti Google ze skupiny Alphabet a společnosti Perplexity, dobře financovanému startupu zabývajícímu se vyhledáváním pomocí AI. Podle agentury Bloomberg je vyhledávací produkt OpenAI rozšířením jejího produktu ChatGPT a umožňuje ChatGPT získávat informace přímo z webu a zahrnovat citace. Chatovací robot ChatGPT využívá špičkové modely AI k vytváření odpovědí podobných těm lidským.

Oznámení by tak mohlo být načasováno den před začátkem výroční konference Googlu. Očekává se, že tam se Google chystá představit řadu svých produktů souvisejících s AI.

Pozorovatelé z oboru již dlouho označují ChatGPT za alternativu pro shromažďování informací online, ačkoliv se produkt stále potýká s poskytováním přesných informací z webu v reálném čase. Firma OpenAI již dříve poskytla integraci se službou Bing firmy Microsoft pro placené předplatitele. Google mezitím oznámil funkce generativní AI pro svůj stejnojmenný vyhledávač.

Firmu Perplexity, která má hodnotu miliardy USD (23,1 miliardy Kč), založil bývalý výzkumník OpenAI a získala si popularitu díky poskytování rozhraní pro vyhledávání s vlastní AI. Podle lednového příspěvku na svém blogu má deset milionů aktivních uživatelů měsíčně.

Aplikace ChatGPT firmy OpenAI byla spuštěna na konci roku 2020 a označena za aplikaci, které se nejrychleji podařilo dosáhnout 100 milionů uživatelů měsíčně. Podle analytické firmy Similarweb však návštěvnost internetových stránek firmy byla loni jak na horské dráze a teprve nyní se vrací na své maximum z května 2023. Firma je také pod tlakem, aby rozšířila svoji uživatelskou základnu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top