investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Oděvnímu řetězci H&M dál klesají tržby, internet moc nepomohl

15.03.2021

Švédskému prodejci oděvů H&M v prvním finančním čtvrtletí klesly tržby...

Švédskému prodejci oděvů H&M v prvním finančním čtvrtletí klesly tržby předběžně o 27 procent na 40,1 miliardy švédských korun (103 miliard Kč). Firma dnes uvedla, že stále pociťuje dopady pandemie a s ní související uzávěry. Prodej přes internet se sice dál zlepšuje, celkovému propadu tržeb ale zabránit nedokázal. Březen už vypadá nadějněji, zejména v Německu, které je pro firmu největším trhem. Informovala o tom agentura Reuters.

Propad tržeb je o trochu mírnější, než se čekalo. Analytici totiž podle společnosti Refinitiv počítali s poklesem o 30 procent. Druhý největší prodejce oděvů na světě také uvedl, že pokud by tržby počítal v místních měnách, pak činí jejich pokles 21 procent. První finanční čtvrtletí skončilo v únoru.


"Na vývoj tržeb měla zásadní dopady situace kolem covidu-19 a citelné restrikce," uvedla firma. Poznamenala také, že přechodně zavřených kvůli pandemii byla na začátku roku stále ještě většina jejích obchodů. "Od začátku února už některé trhy postupně umožnily, aby se obchody otevřely a na konci čtvrtletí zbývalo přechodně zavřených zhruba 1300 obchodů," uvedl řetězec.


Výrazně se zlepšuje prodej přes internet, celkovému propadu tržeb v prvním čtvrtletí ale zabránit nedokázal. První polovina března vypadá lépe a tržby se v místních měnách zvýšily o deset procent. Otevřít více obchodů totiž umožnilo například i Německo, které je z jednotlivých trhů pro firmu nejvýznamnější. Analytik finančního ústavu RBC Richard Chamberlein poznamenal, že z předběžných čísel se zdá, že prodej přes internet v únoru firmu podpořil už víc.


K 13. březnu bylo kvůli uzávěrám ještě zavřených asi 900 z celkových zhruba 5000 obchodů H&M. Chamberlein se domnívá, že pokud se epidemická situace nezhorší a vlády v Evropě nezačnou znovu zpřísňovat opatření, většina těchto obchodů by se měla otevřít do poloviny dubna. V takovém případě Chamberlein očekává, že se podnik ve zbytku roku vrátí k silnému růstu. Kompletní výsledky hospodaření za první finanční čtvrtletí firma zveřejní 31. března.


H&M konkuruje zejména španělskému řetězci Inditex, majiteli obchodů Zara a dalších značek. Ten je největší na světě a minulý týden oznámil, že s návratem k růstu počítá hned, jakmile se obchody budou moci otevřít. Za minulý finanční rok, který skončil v lednu, firma zaznamenala propad zisku o 70 procent. Rovněž Inditex očekává, že jeho obchody budou opět v provozu do poloviny dubna. Zisk H&M se loni propadl o 88 procent.


Zdroj: ČTK



"Koronavirus výrazně snížil poptávku po nákupu formálních oděvů, protože vedl k rušení společenských akcí. Poptávka po ležérní módě vykázala vyšší míru stability, přesto ji lze označit za nedostatečnou. V následujících měsících proto může dojít ke krachům některých módních značek."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top