investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Norské aerolinky Flyr jsou na burze, akcie prudce zpevnily

01.03.2021

Na burze v norské metropoli Oslo se dnes začalo obchodovat s akciemi začínající...

Na burze v norské metropoli Oslo se dnes začalo obchodovat s akciemi začínající letecké společnosti Flyr. Přestože firma vstupuje na trh za koronavirové krize, zájem o její akcie byl hned v úvodu obchodování velmi silný - jejich kurz vzrostl o 28 procent. Informovala o tom agentura Reuters. Flyr se chystá konkurovat zavedeným aerolinkám Norwegian Air a SAS.

Akcie debutovaly na trhu Euronext v segmentu, který je určen rostoucím firmám. Flyr, což se dá z norštiny přeložit jako "Letíme", spoléhá na zotavení letecké dopravy po pandemii. První let plánuje na polovinu tohoto roku, v plánu má spojení norských měst, ale počítá i s nabídkou do významných evropských destinací.


Investujte do akcií   Druhy akcií   Zpětný odkup akcií   Akcie - co bude dál   Direct Listing 


Firma, kterou založili lidé z odvětví, získala v primární veřejné nabídce (IPO) akcií 600 milionů norských korun (NOK; 1,5 miliardy Kč). V úmyslu má koupit nebo si pronajmout osm letadel, do tří až čtyř let by jich ráda měla až 28.


"To nám umožní využít příležitostí na trhu, který se mění, a v odvětví letecké dopravy, které se zotavuje," poznamenala výkonná ředitelka podniku Tonje Wikströmová Frislidová. "Vzhledem k dostupnosti letadel i posádek se Flyr může díky vysoké poptávce setkat s rychlým růstem," dodala po uvedení akcií na trh šéfka podniku.


Akcie se dopoledne prodávaly v kurzu kolem 6,40 NOK za kus, předtím ale vystoupily až na 6,49 NOK, což byl proti upisovací ceně nárůst skoro o 30 procent. Tržní kapitalizace firmy se tak pohybuje kolem 960 milionů norských korun (2,4 miliardy Kč). Firma akcie nabídla za pět norských korun a zájem o ně byl značný.


Odvětví letecké dopravy zažilo kvůli pandemii strmý pád a zatím počítá ztráty. Konkurenční norské aerolinky Norwegian Air nyní procházejí restrukturalizací, aby se vyhnuly bankrotu. V plánu mají omezit velikost flotily z původních asi 140 letadel zhruba na 50.


Zdroj: ČTK



"Letecké společnosti patřily mezi nejvíce zasažené v rámci koronavirové krize. Jedním z důsledků pandemie totiž bylo výrazné snížení zájmu lidí o létání. To se však díky vakcinaci začíná měnit."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top