investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nizozemskému pivovaru Heineken loni klesl provozní zisk

14.02.2024

Investory navíc zklamal výhled na letošní rok...

Nizozemskému výrobci piva Heineken v loňském roce klesl provozní zisk téměř o čtvrtinu na 3,23 miliardy eur (zhruba 82 miliard Kč). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Investory navíc zklamal výhled na letošní rok, což vedlo zhruba k pětiprocentnímu poklesu ceny akcií podniku.

Bez zahrnutí mimořádných nákladů, změn v podnikové struktuře a výkyvů měnových kurzů se loni provozní zisk zvýšil o 1,7 procenta. V letošním roce firma čeká nárůst v nízkých až vysokých jednotkách procent, zatímco průměrný odhad analytiků činí podle agentury Reuters přibližně deset procent.

"Při pohledu na rok 2024 zůstáváme ohledně globální ekonomiky a geopolitických vyhlídek obezřetní," uvedl šéf podniku Dolf van den Brink. Dodal, že Heineken se nyní zaměří na růst tržeb a bude se snažit zajistit rovnováhu mezi růstem objemu prodeje a prodejních cen.

Výrobci piva v loňském roce výrazně zvyšovali ceny, aby si tak vykompenzovali růst nákladů. To mělo negativní dopad na objem prodeje.

Tržby společnosti Heineken se v loňském roce zvýšily téměř o pět procent na 36,38 miliardy eur. Objem prodeje piva naopak téměř o pět procent klesl. "Cenová politika ovlivnila objem prodeje, to je zjevné," uvedl šéf Heinekenu.

Společnost Heineken je druhým největším výrobcem piva na světě za americkým konkurentem Anheuser-Busch InBev. Působí i v České republice. Divize Heineken ČR je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen. Patří jí pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top