investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nike klesl čtvrtletní zisk o 11 procent

22.03.2023

Nike se potýká s vysokým objemem neprodaných zásob a slabší byl i prodej v Číně...

Americkému výrobci sportovního oblečení a obuvi Nike ve třetím finančním čtvrtletí klesl čistý zisk o 11 procent na 1,24 miliardy dolarů (27,4 miliardy Kč). Firma to oznámila v úterý po uzavření amerických akciových trhů. Nike se potýká s vysokým objemem neprodaných zásob a slabší byl i prodej v Číně.

Výsledek ale navzdory poklesu zisku překonal očekávání analytiků. Tržby se zvýšily o 14 procent na 12,39 miliardy dolarů (274 miliard Kč) a rovněž překonaly odhady. Třetí čtvrtletí finančního roku 2023 skončilo v únoru.

Stejně jako ostatní maloobchodní prodejci se i společnost Nike zbavuje nadměrných zásob, za kterými jsou částečně problémy v dodavatelském řetězci. Vliv ale mají i změny v prioritách spotřebitelů. Hrubá marže, která je podílem hrubého zisku na tržbách, proto ve čtvrtletí klesla o 3,3 procentního bodu na 43,3 procenta. Je to výsledek snížení cen kvůli propagačním akcím a také snahy zbavit se neprodaných zásob.

Nike se snaží podpořit prodej v Číně, která je pro firmu třetím největším trhem podle objemu tržeb. Region se zotavuje z pandemie covidu-19, firmě se ale zatím nedaří prosadit se tak, jak by si představovala, uvedl server televize CNBC. Tržby v regionu ve třetím čtvrtletí klesly o osm procent na 1,99 miliardy dolarů, a to navzdory ukončení politiky nulového covidu, která v Číně brzdila ekonomickou aktivitu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top