investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Nezaměstnanost v USA v srpnu vzrostla na 3,7 procenta

02.09.2022

Ekonomika vytvořila zhruba 315.000 nových pracovních míst, což je méně než v červenci...

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech se v srpnu zvýšila o dvě desetiny procentního bodu na 3,7 procenta. Ekonomika vytvořila zhruba 315.000 nových pracovních míst, což je méně než v červenci, ale zhruba v souladu s očekáváním analytiků. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo práce. Očekává se, že se tak americké centrální bance (Fed) tento měsíc otevírá cesta ke zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu, uvedla agentura Reuters.

Analytici v anketě společnosti Dow Jones odhadovali, že přibude 318.000 nových pracovních míst. V červenci jich bylo přes půl milionu. Nová pracovní místa přibývají už 20. měsíc po sobě.

Počet nezaměstnaných se podle ministerstva zvýšil o 344.000 na šest milionů. Spolu s mírou nezaměstnanosti jsou obě hodnoty mírně nad úrovní před koronavirovou pandemií z února 2020, na kterou se vrátily v červenci.

Zpráva přichází týden poté, co šéf Fedu Jerome Powell varoval Američany před bolestivým obdobím pomalého hospodářského růstu a možnou rostoucí nezaměstnaností. Fed výrazně zpřísňuje měnovou politiku, aby potlačil inflaci.

Trh práce se navzdory rostoucím rizikům recese ale nadále ubírá vlastní cestou. Poslední červencový den bylo 11,2 milionu volných pracovních míst, přičemž na každého nezaměstnaného připadala dvě pracovní místa. Nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti je podle historických měřítek velmi málo.

Za koronavirové krize se trh práce načas zhroutil, po nařízených uzávěrách týdně přibývaly miliony lidí bez práce. Od té doby se trh práce vzpamatoval a firmy si často stěžují na nedostatek vhodných pracovníků.

Fed v červnu a červenci dvakrát zvýšil svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu. Od března zvedl tuto sazbu z blízkosti nuly na současné rozpětí 2,25 až 2,50 procenta. Podle finančního nástroje FedWatch společnosti CME počítají trhy se 70procentní pravděpodobností, že centrální banka na zasedání svého měnového výboru 21. září zvýší základní sazbu o 0,75 procentního bodu.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top