investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Německé dilema: Výplata dividend za státní peníze

28.04.2020

V Německu se rozhořel spor o to, zda by společnosti, které...

V Německu se rozhořel spor o to, zda by společnosti, které obdrží státní podporu, měly vyplácet dividendy svým akcionářům. Například spolkový ministr financí Olaf Scholz si myslí, že by si společnosti měly pořádně rozmyslet, zda o státní podporu požádají. Když totiž obdrží státní peníze, neměly by již rozdělovat zisky mezi akcionáře.

Na německém burzovním indexu DAX lze obchodovat s akciemi výrobců automobilů BMW, VW a Daimler. Tyto společnosti zažádaly o podporu v rámci programu kurzarbeit. Akcionáři těchto společností očekávají, že jim budou vyplaceny dividendy. Ve skutečnosti by k tomu však nemuselo dojít. Jiné společnosti jako třeba Lufthansa či Adidas se výplat dividend již vzdaly.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Evropská centrální banka požádala banky v eurozóně, aby letos dividendy nevyplácely. Prostřednictvím nerozděleného zisku by banky měly posílit svou finanční stabilitu. Evropská centrální banka jim na oplátku uvolní pravidla při poskytování úvěrů.

 

Podobný přístup by měl být uplatňován i v oblasti pojišťovnictví. To však naráží na odpor. Například akcionáři Allianz doufají, že k výplatě dividend dojde a výše dividendy bude navýšena z 9,00 na 9,60 eura za akcii. Celkově by pojišťovna Allianz mohla na dividendách vyplatit až 4 miliardy eur.  

 

V Dánsku a ve Francii zákazy výplat dividend u společností, které čerpají státní podporu, fungují. Někteří politici přitom chtějí zajít ještě dál. Zaznívají například názory, že by firmy dotované státními penězi měly regulovat odměny pro své vedoucí pracovníky.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Kapitál nezná hranice a putuje za nejvyšším zhodnocením. V případě, že evropské akcie začnou být přeregulované, hrozí, že se investoři přesunou z Evropy do Spojených států. Chybějící kapitál by následně prohloubil současnou krizi."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top