investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Některé sezónní práce se nerozběhnou

10.05.2019

Úřad práce ČR na konci dubna registroval 209 828 uchazečů o zaměstnání...

Úřad práce ČR na konci dubna registroval 209 828 uchazečů o zaměstnání, což je o 32 970 méně než ve stejném období před rokem. Podíl nezaměstnaných osob dosáhl úrovně 2,7 procenta, což představuje meziroční pokles o 0,5 procentního bodu. Podobný vývoj potvrzuje i jiná metodika, kterou využívá Český statistický úřad. Podle ní dosahovala obecná míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí letošního roku úrovně 2,1 procenta, což představuje meziroční pokles o 0,4 procentního bodu.

Počet uchazečů o zaměstnání je nižší než počet volných pracovních míst. Těch bylo na konci dubna 339 919, tedy o 72 812 více než před rokem. Na trh práce se vrací důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní, o které zaměstnavatelé dříve neměli zájem. Nedostatek pracovních sil bude komplikovat udržení provozů v době letních dovolených. Některé sezónní práce se kvůli chybějícím zaměstnancům vůbec nespustí.

 

Nízká nezaměstnanost je výhodná pro stát, protože navyšuje příjmy státního rozpočtu prostřednictvím rostoucího výběru daní z příjmů a odvodů na sociální zabezpečení. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje státního rozpočtu na některé typy sociálních dávek. Nízká nezaměstnanost vyhovuje i zaměstnancům, kteří snadněji nachází uplatnění odpovídající jejich představám. Naopak zaměstnavatelé mají vrásky na čele a musí zdražovat své produkty, aby mohli hradit rostoucí mzdové náklady.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Situace na trhu práce je napjatá. Snižující se tempo růstu ekonomiky, slabší výsledky z průmyslu i rizika vyplývající z obchodních válek a brexitu však mohou vést k postupné změně trendu. Lidé by proto měli počítat s tím, že bude docházet k postupnému snižování tempa růstu mezd."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top