investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Největší švýcarská banka UBS má za loňský rok nejvyšší zisk za 15 let

01.02.2022

Největší švýcarská banka UBS loni zvýšila čistý zisk o 13,7 procenta na 7,46 miliardy dolarů...

Největší švýcarská banka UBS loni zvýšila čistý zisk o 13,7 procenta na 7,46 miliardy dolarů (téměř 162 miliard Kč), což je nejlepší výsledek od roku 2006, uvedla agentura Reuters. Banka dnes ve své výsledkové zprávě zároveň oznámila ambicióznější cíle u ziskovosti a uvedla, že hodlá pokračovat ve snižování nákladů. Největší správce majetku na světě zvládl dopady pandemie díky oživení trhů a nárůstu obchodování ze strany svých velmi bohatých klientů.

Analytici odhadovali za celý rok čistý zisk méně než sedm miliard dolarů. Za čtvrté čtvrtletí bankovní skupině čistý zisk o 17,6 procenta klesl a činil 1,35 miliardy dolarů. Banka si vyčlenila rezervu 740 milionů dolarů kvůli soudnímu sporu. Finanční ústav rovněž oznámil, že letos odkoupí své akcie za pět miliard dolarů. Svůj program odkupu akcií tím téměř zdvojnásobí.


USB uvedla, že chce v následujících letech využívat technologie, které jí pomohou zvýšit výnosy a oslovit více zákazníků. Zlepšením digitálních služeb hodlá oslovit více zákazníků mimo hlavní klientskou základnu velmi bohatých lidí. Zároveň bude pokračovat v zefektivňování svého uspořádání s cílem snížit náklady. Podle Reuters jde o nejvýraznější změnu strategie od nástupu generálního ředitele Ralpha Hamerse do čela banky v listopadu 2020.


Banka si stanovila ambicióznější cíl pro poměr nákladů a výnosů, a to do rozmezí 70 až 73 procent. Chce zvýšit výnosy ze základního kapitálu na 15 až 18 procent proti předchozímu výhledu 12 až 15 procent. Akcie UBS dnes ráno přidávaly burze v Curychu kolem šesti procent zhruba na 18,10 švýcarského franku. Pohybovaly se tak blízko maxima za čtyři roky.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top