investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Nebude-li v Austrálii fungovat Google, pomůže Microsoft

02.02.2021

Pokud americká společnosti Google v Austrálii zablokuje svůj internetový vyhledávač, s jistotou ho...

Pokud americká společnosti Google v Austrálii zablokuje svůj internetový vyhledávač, s jistotou ho nahradí Microsoft se svým vyhledávačem Bing. Řekl to dnes australský premiér Scott Morison. Google už dříve upozornil, že svůj vyhledávač zablokuje, pokud Canberra prosadí zákon, kterým by velké internetové společnosti jako Google a Facebook donutila, aby platily mediálním firmám za právo používat jejich obsah.

Australský premiér od té doby jednal s šéfem Microsoftu o tom, že by na místo Googlu nastoupil vyhledávač Bing. "Mohu vám sdělit, že Microsoft si je celkem jist", že by na tom Australané nebyli hůře, řekl Morrison sdružení novinářů National Press Club of Australia. "Jsou to velké technologické společnosti a pro Austrálii je, myslím, důležité nastavit pravidla, která jsou nejvhodnější pro naše lidi," pokračoval. "Ke správnému fungování demokracie je nezbytné udržitelné zpravodajské prostředí, jemuž se dostává obchodní podpory," dodal.


Ačkoli je Bing v Austrálii druhým nejpoužívanějším vyhledávačem, pokrývá pouze 3,7 procenta trhu. Google tvrdí, že jeho podíl činí 95 procent. Šéf Microsoftu Satya Nadella začal s Morrisonem jednat minulý týden. Microsoft se k věci zatím nevyjádřil.


Austrálie se chystá schválit zákon, který by donutil technologické giganty domluvit se s místními vydavateli a zpravodajskými médii na platbách za jejich obsah vložený do výsledků vyhledávání nebo zpravodajství. Pokud by se strany nedomluvily, vláda by jmenovala arbitra, který by o ceně rozhodl.


V lednu Google podepsal dohodu o placení autorských práv s lobbistickým sdružením Alliance de la presse d'information générale (Apig), které zastupuje francouzské celostátní a regionální deníky. Podle prohlášení se platby francouzským vydavatelům budou vypočítávat individuálně "na základě takových kritérií, jako je například přínos k politickým a obecným informacím, objem denně vydaného materiálu anebo množství čtenářů na internetu za měsíc".


Australskému plánu americký internetový gigant vzdoruje, protože by měl méně kontroly nad tím, kolik by za zpravodajský obsah musel platit.


Zdroj: ČTK



"Velké technologické společnosti byly nejsilnějšími globálními hráči už před koronavirovou krizí. Pandemie jejich dominanci ještě posílila, protože urychlila přechod z reálného do virtuálního světa."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top