investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Může být říjen horší než září? Zvažovat nákup nebo prodej?

13.10.2015

Září bývá tradičně považováno za nejhorší měsíc roku. Může letošní říjen překonat ztrátové září, či dokonce „tragický“ srpen?

Září bývá tradičně považováno za nejhorší měsíc roku. Může letošní říjen překonat ztrátové září, či dokonce „tragický“ srpen?

Září bývá tradičně považováno za nejhorší měsíc roku na akciových trzích. Alespoň statistiky výkonnosti jednotlivých měsíců amerického akciového od roku 1928 v tomto směru hovoří a spojují měsíc září s poklesem ceny akcií v průměru o -1,0%. To letošní září ubralo na hodnotě akcií zhruba -2,5% (oboje měřeno indexem S&P500).

Může letošní říjen překonat ztrátové září nebo uvidíme zisky?

Zatím, od začátku měsíce října index S&P500 vyrostl o +4,9%. Krom toho, říjen podle výše zmíněných dlouhodobých statistik dává akciím v průměru +0,4%. Na druhou stranu, podle týchž statistik má akciím prospívat i srpen, a to v průměru +0,7%. Letošní srpen byl ale „katastrofický“ a akcie zhubly o -6,0% (vše měřeno S&P500).

Pro letošní říjen je tedy předpověď podle dlouhodobých pravidel asi více riskantní než kdy jindy. Přesto, září a říjen jsou obecně vnímány jako měsíce vhodné k nákupům, dá se říci, že obvykle nejlepší v roce.

I když volatilita (neboli vysoké výkyvy cen akcií) na trzích nás bude různou měrou provázet do konce roku a patrně ještě déle, není vyloučeno, že určité zklidnění atmosféry kolem americké centrální banky a nastavení amerických úrokových sazeb přinese klidnější obchodování a podmínky k nákupům s očekávanou realizací zisků na jaře nebo v létě příštího roku.

Otázku času stráveného nad investicemi nebo otázku nerozhodnosti při výběru vhodných titulů lze řešit buď určitým přibližným kopírováním složení zvoleného akciového indexu, nebo využitím vhodného ETF. I tyto instrumenty v BH Securities nakoupíte.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top