investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Monetě stoupl zisk o 101 procent

28.07.2022

Provozní výnosy vzrostly o 13,1 procenta na 6,1 miliardy korun...

Čistý zisk Moneta Money Bank za letošní první pololetí stoupl meziročně o 100,7 procenta na 2,9 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 13,1 procenta na 6,1 miliardy korun. Provozní náklady naopak meziročně klesly o 1,9 procenta na 2,8 miliardy korun. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Dobré ziskovosti banka dosáhla díky vyšším úrokovým sazbám, příznivým nákladům na riziko i stabilním provozním nákladům. Čisté úrokové výnosy Monetě meziročně stouply o 18,2 procenta.

Základní úroková sazba nyní činí sedm procent a je nejvyšší od roku 1999. Naposledy ji bankovní rada České národní banky zvedla o 1,25 procentního bodu na konci června. Důvodem je vývoj inflace a rostoucí inflační očekávaní.

Na nižší provozní náklady Monety měla vliv jednorázová kompenzace nákladů spojená s ukončenou akvizicí za 113 milionů korun. Pokud by se provozní náklady očistily o tuto kompenzaci, meziročně by o dvě procenta vzrostly hlavně kvůli tlaku na mzdové a administrativní náklady.

"Ekonomický výhled na zbytek roku je nejistý a bude se pravděpodobně zhoršovat v důsledku inflačních tlaků doma i v Evropě a pokračujících důsledků ruské agrese na Ukrajině. Nevylučujeme, že v druhé polovině letošního roku budeme muset vytvořit dodatečné opravné položky k úvěrům i zaúčtovat dodatečné daňové náklady," uvedl ředitel Monety a předseda představenstva Tomáš Spurný. Dodal, že v druhé polovině roku chce vedení skupinu Moneta připravit na pravděpodobný příchod recese.

Úvěrové portfolio banky se meziročně rozrostlo o 11,7 procenta na 267,1 miliardy korun. Pomohl tomu mimo jiné nárůst retailových úvěrů o 12,7 procenta na 184,2 miliardy korun. Objem nových spotřebitelských úvěrů a úvěrů na nákup vozidel zůstal stabilní na 9,2 miliardy korun, respektive 0,7 miliardy korun. "Naopak objemy nových hypotečních úvěrů meziročně poklesly o 44 procent v důsledku výrazného růstu tržních úrokových sazeb," uvedla banka.

Počet klientů banky vzrostl na 1,5 milionu z 1,36 milionu před rokem. Většinu tvoří retailoví klienti.

Banka uvedla, že 80 procent čistého zisku na první polovinu roku plánuje vyhradit na budoucí výplatu dividend.

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Akcionáři banky loni v prosinci odsouhlasili spojení Monety s bankovní částí skupiny PPF. Na konci května ale obě strany na návrh PPF uzavřely dohodu, že ukončí proces spojení. Důvodem byl mimo jiné negativní vývoj ekonomiky.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Nárůst zisků bank může motivovat politiky k uvalení speciální daně, která by část rostoucích zisků přenesla od investorů do státního rozpočtu. Investoři by proto do svých úvah měli tuto možnost zakomponovat.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top