investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Monetě klesl v 1. čtvrtletí zisk meziročně o 18,2 procenta

29.04.2021

Monetě Money Bank klesl v letošním prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně o...

Monetě Money Bank klesl v letošním prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 18,2 procenta na 598 milionů korun. Za poklesem je podle banky absence výnosů z prodeje dluhopisů, které se letos neopakovaly. Provozní výnosy byly nižší zhruba o osm procent, dosáhly 2,7 miliardy korun. Moneta o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"Pokles čistého zisku zapříčinila absence opakování výnosů z prodeje dluhopisů, které banka realizovala v prvním kvartálu roku 2020. Výsledek podpořil mírný růst v oblastech s opakujícím se provozním výnosem, očekávaný vývoj nákladů a také lepší výsledky v nákladech na riziko," uvedla banka.


Provozní výnosy podpořil meziroční růst čistých úrokových výnosů o 1,5 procenta a výnosu z poplatků a provizí o 2,7 procenta. Naopak výnosy z finančních operací klesly meziročně o 74,3 procenta. Ostatní výnosy byly meziročně nižší o 38,1 procenta.


Celkové provozní náklady stouply o 185 milionů na 1,517 milionu korun, a to zejména kvůli loňské akvizici. Příspěvky do regulatorních fondů se zvýšily o 36,2 procenta, personální náklady vzrostly o 12,1 procenta, administrativní a ostatní náklady o 2,1 procenta a odpisy a amortizace o 22,2 procenta.


Bance v prvních třech měsících roku navzdory pandemii covid-19 a příslušným omezením dál rostly úvěrové aktivity i přijímání vkladů. Růst úvěrů o 43,9 procenta byl poháněn 69,4procentním růstem retailových úvěrů a 9,4procentním růstem komerčních úvěrů. "Nejvýznamnější expanze pak proběhla u retailových hypotečních úvěrů, které vzrostly o 124,2 procenta; Moneta tím zvýšila svůj tržní podíl na 7,2 procenta," uvedla banka v tiskové zprávě.


"Zisk překonal analytická očekávání," řekl ČTK analytik Tomáš Pfeiler. Podíl problémových úvěrů vzrostl na 2,8 procenta. Zvýšení podle něj souvisí s dozvuky pandemie covid-19. Nejde však o negativní zprávu, jelikož trh tento nárůst očekával. Akcie těsně po otevření burzy nepředvádí výraznější pohyb, dodal.


Ukazatel kapitálové přiměřenosti je na úrovni 18,5 procenta v porovnáním s kapitálovým požadavkem ve výši 14,4 procenta. Rozvaha vykazuje vysokou míru likvidity s ukazatelem krytí likvidity ve výši 183,7 procenta, uvádí zpráva. Ve středu valná hromada Monety schválila návrh nevyplatit dividendu ze zisku za loňský rok a zahrnout jej do kapitálu banky. Představenstvo navrhlo nevyplatit dividendu v důsledku pandemie covidu-19 a následných doporučení ČNB a Evropské rady pro systémová rizika. Tato stanoviska byla také doporučena Evropskou centrální bankou. Vyloučeno není vyplacení dividendy během roku.


Moneta v prvním čtvrtletí letošního roku obdržela návrh od skupiny PPF na odkup až 29 procent akcií Moneta prostřednictvím veřejného návrhu na odkup akcií, společně s nabídkou na zahájení akvizice Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Zonky. Na základě tohoto veřejného návrhu na odkup akcií zvýšila skupina PPF k 20. dubnu svůj podíl v Monetě na 28,37 procenta. Moneta provedla hloubkovou kontrolu u Air Bank a přidružených společností a zahájila vyjednávání o podmínkách případné akvizice. Generální ředitel Monety Tomáš Spurný ve středu v České televizi řekl, že Moneta a PPF teď pracují na dohodě o ceně, za kterou se sloučení uskuteční. Tento návrh v následujících týdnech předloží akcionářům Monety na mimořádné valné hromadě. Proces plánuje Moneta dokončit v polovině letošního roku, uvedla dnes v tiskové zprávě.


Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK




"Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top