investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta: Návrh PPF na sjednocení s jejími firmami je v zájmu banky

29.01.2021

Představenstvo Moneta Money Bank dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF...

Představenstvo Moneta Money Bank dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na zahájení jednání o případném sjednocení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a se značkou Zonky je v souladu se zájmy banky, jejích akcionářů, zaměstnanců, vkladatelů a dalších věřitelů. Banka to dnes uvedla na svých stránkách.

Moneta obdržela návrh od skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera před týdnem. Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. O nabídce rozhodnou akcionáři na valné hromadě.


PPF učinila i dobrovolný návrh na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent. Skupina PPF ve veřejném návrhu uvádí, že v Monetě nyní drží podíl 0,63 procenta. Dobrovolný veřejný návrh na odkup akcií se týká všech akcionářů Monety, PPF nabízí za akcii 80 korun.


"Vítáme stanovisko představenstva Monety a jsme připraveni k jednání o naší nabídce. Poskytneme představenstvu Monety veškeré informace o hospodaření našich společností Air Bank, Home Credit ČR a SR a Benxy, zároveň zdůvodníme logiku naší nabídky, včetně ekonomického ocenění našich aktiv," reagovala PPF v dnešním vyjádření pro ČTK.


Na základě stanoviska poradce J.P. Morgan je představenstvo Monety přesvědčeno, že nabídková cena 80 Kč je v intervalu hodnoty Monety a odpovídá 98,8 procenta mediánu cílových cen analytiků pro akcie Monety. Nabídková cena navíc představuje prémii 19,2 procenta proti závěrečnému kurzu ze dne 22. ledna 2021.


Představenstvo vychází z toho, že potenciální kombinace s Air Bank a přidruženými firmami by mohla významně přispět k posílení rozvahy Monety, zejména v nejatraktivnějších oblastech, včetně retailového bankovnictví. Po spojení by Moneta mohla zaznamenat výrazný nárůst objemu hypotečních úvěrů přesahující desetiprocentní podíl na trhu, objemu nezajištěných spotřebitelských úvěrů přesahující pětinový podíl na trhu a objemu vkladů překračujícího desetinový podíl na českém trhu, uvedla banka.


Akcie Monety se dnes na pražské burze obchodovaly na ceně kolem 73 korun. Návrh předpokládá odkup akcií, jejichž celková jmenovitá hodnota při započtení podílu PPF v Monetě nepřesáhne 20 procent, s právem PPF tento maximální objem jednostranně navýšit až na 29 procent.


Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. Vlastní mimo jiné většinový podíl v tuzemském operátorovi O2 a loni v říjnu dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME), čímž ovládla mimo jiné televizní skupinu Nova. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98.000 lidí.


Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK



"Moneta má roztříštěnou strukturu akcionářů. To láká mnoho investorů, kteří chtějí v Monetě získat významný podíl."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top