investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Moneta Money Bank stoupl zisk o 116 procent

29.04.2022

Celkové provozní výnosy vzrostly o 13 procent na tři miliardy korun...

Čistý zisk Moneta Money Bank za první čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 116 procent na 1,3 miliardy korun. Celkové provozní výnosy vzrostly o 13 procent na tři miliardy korun. Banka to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Dobré hospodářské výsledky podle banky podpořila změna tržních úrokových sazeb a nižší náklady na riziko. Provozní náklady zůstaly i přes inflaci 1,5 miliardy korun.

Čistý výnos z úroků meziročně vzrostl o 17 procent z důvodu vyšších úrokových sazeb. Čisté výnosy z poplatků a provizí stouply o tři procenta a souvisí s vyššími provizemi od třetích stran a vyšším počtem transakcí.

"Naše výsledky jsou v souladu s cíli skupiny Moneta komunikovanými pro letošní rok," uvedl k výsledkům ředitel a předseda představenstva Monety Tomáš Spurný. V únoru oznámil, že banka letos cílí na minimální čistý zisk 4,4 miliardy korun. "Nicméně bych chtěl zdůraznit rizika, neboť tato se znásobila v kontextu událostí od konce tohoto února," dodal nyní. Od konce února trvá invaze Ruska na Ukrajinu.

"Čistý zisk překonal analytické odhady. Hlavním motorem nárůstu meziročního profitu byly vyšší čisté úrokové výnosy," řekl dnes ČTK analytik Tomáš Pfeiler. Podle něj firmě pomohly mimo jiné vyšší úrokové marže, které reflektují prudký nárůst úrokových sazeb v tuzemské ekonomice. Jako povzbudivý vnímá Pfeiler také vývoj provozních nákladů.

Finanční ředitel Monety Jan Friček řekl, že zatím nepozoruje zhoršení kvality úvěrového portfolia. Dojde-li podle něj k mimořádnosti na straně nákladů, měla by to kompenzovat lepší výkonnost na straně provozního zisku. Akcie Monety dnes krátce po otevření pražské burzy posílily o 0,7 procenta na 94,2 Kč na akcii.

Objem poskytnutých úvěrů stoupl meziročně o 11,5 procenta na 258,6 miliardy korun. Retailové úvěry vzrostly o 13,3 procenta na 178,1 miliardy korun a komerční úvěry o 7,6 procenta na 80,4 miliardy korun. Meziročně ale o 54 procent klesl počet nových hypoték, což je důsledkem výrazného zvýšení úrokových sazeb v poslední době. Počet klientů banky se mírně zvýšil na 1,5 milionu, přičemž zhruba 1,4 milionu je retailových klientů a 116.000 komerčních.

Banka tento týden oznámila, že rozdělí akcionářům dividendami 3,6 miliardy korun z loňského čistého zisku, který činil zhruba 4,1 miliardy korun. Dividenda bude činit sedm korun na akcii a bude vyplacena 25. května. Podle informací na webu Monety má největší podíl v bance společnost Tanemo ze skupiny PPF, a to 29,94 procenta. Následuje Raiffeisen Bank International s 6,77 procenta a společnost Chase Nominees Limited s 4,13 procenta.

Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Akcionáři banky loni v prosinci odsouhlasili spojení Monety s bankovní částí skupiny PPF, čímž vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top