investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Microsoft zhoršil výhled zisku a tržeb

03.06.2022

Důvodem je negativní vliv růstu amerického dolaru, uvedla firma v prohlášení...

Americká společnost Microsoft Corp. dnes zhoršila svoji prognózu zisku a tržeb ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí, tedy za duben až červen. Důvodem je negativní vliv růstu amerického dolaru, uvedla firma v prohlášení. Microsoft se tak stal další z řady amerických společností, která varovala před dopadem silnější americké měny.

Tržby se za tři měsíce do konce června mají pohybovat v rozmezí 51,94 miliardy až 52,74 miliardy USD (1,2 bilionu Kč) místo původních 52,4 miliardy až 53,2 miliardy USD. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávají tržby 52,87 miliardy USD. Microsoft zhoršil výhled pro všechny tři segmenty - produkty Windows, cloudové služby a osobní počítače.Tržby ze zahraničí se na celkových tržbách skupiny podílejí zhruba polovinou.

Výhled zisku na akcii firma snížila na 2,24 až 2,32 USD z původních 2,28 až 2,35 USD. Analytici počítají s čistým ziskem 17,51 miliardy USD, tedy 2,33 dolaru na akcii.

Microsoft v dubnu předpověděl, že v příštím fiskálním roce jeho tržby porostou dvouciferným procentním tempem. Přispět k tomu má hlavně poptávka po cloudových službách a kancelářském softwaru související s opětovným otevíráním ekonomik a přechodem podniků na hybridní model umožňující zaměstnancům střídavě pracovat z kanceláře a z domova.

Zvyšování úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed) a zvýšené geopolitické napětí způsobily, že dolar ke koši měn za poslední rok posílil o 14 procent. To přimělo řadu nadnárodních společností, jako Coca-Cola a Procter & Gamble, snížit očekávání na zbývající část roku. Silnější dolar totiž snižuje tržby společností ze zahraničí při přepočtu na dolar.

"Softwarové společnosti, včetně Microsoftu, mají významné operace mimo USA a myslím si, že Microsoft je zde opatrný, aby předešel očekávání (trhu) a byl transparentní v případě měnových dopadů," řekl agentuře Reuters výkonný ředitel SMBC Nikko Securities Steve Koenig.

Akcie společnosti dnes na newyorském trhu klesají. Obchodují se kolem 268 USD, což proti závěru z předchozího dne představuje ztrátu 1,6 procenta.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Bill Gates a Paul Allen založili Microsoft 4. dubna 1975. První jmenovaný se stal generálním ředitelem společnosti a druhý jmenovaný vymyslel její název.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top